Статті

Відомі люди на монетах: Петро Прокопович – чим прославився бджоляр з Чернігівщини

Петро Іванович Прокопович народився у липні 1775 року у селі Митченки на Чернігівщині у сім’ї священика. Закінчивши Києво-Могилянську академію, до 1798 року служив у кавалерії. І вирішив бджільництвом зайнятися. За 10 років у нього на пасіці було вже 580 вуликів.

Але діяльність Петра Івановича не звелася до добування меду: він умів думати. Він вивчав психологію бджолосімей, і в 1814 році створив перший у світі розбірний рамковий вулик. Вперше рамка стала окремою частиною бджолиного житла, з’явилася можливість оглянути бджолосім’ю, впливати на її розвиток. І збирати мед, не дратуючи бджіл димом.

Петро Іванович об’єктивно оцінив революційність своєї раціоналізаторської пропозиції й вирішив її максимально оприлюднити. Він створив тоді єдину в Європі школу пасічників – просто у своєму рідному селі. Школа пережила свого засновника, за 53 роки існування з неї вийшло понад 700 кваліфікованих пасічників.

У 1839 році пасіка Прокоповича налічувала вже майже три тисячі бджолосімей, а з роками вона стала найбільшою у світі – десять тисяч бджолосімей. Прокопович став постачальником двору його імператорської величності – після того, як його пасіку відвідав Микола Перший.

А 1843 року в школі пасічників гостював Тарас Шевченко. За час перебування він зробив нариси картини «На пасіці», зобразивши одного з майстрів з дочками. Згадував Кобзар Прокоповича і в повісті «Близнюки». А ось цар-батюшка від українського меду хоч і облизувався, але коли Прокопович попросив «найвищого дозволу» відкрити друкарню, щоб видати власну книжку «Нотатки про бджіл», відмовив йому.

Однак за своє життя Петро Прокопович (він помер 1850 року там же, де й народився – на Чернігівщині) надрукував понад 60 тематичних статей у газетах і журналах. Багато його практичних висновків є актуальними і сьогодні. Ім’я цього професіонала з великої літери сьогодні гордо носить Український інститут бджільництва.

Валерій Боянжу, Херсон — Одеса

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10