Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЖіночі проблеми: які причини і симптоми опущення матки

Жіночі проблеми: які причини і симптоми опущення матки

Этот материал также доступен на русском языке
Це досить серйозне захворювання, за якого під впливом різних чинників зміщуються вниз репродуктивні жіночі органи. Це стає причиною цілої низки ускладнень. Зміщення відбувається наростаючим чином. Якщо вчасно не звернутися по лікарську допомогу, матка може опинитися за межами малого таза.

Ось що говорить член Європейської Асоціації ендоскопічних хірургів професор К. В. Пучков: опущення матки, симптоми якого зачіпають роботу сечового міхура і прямої кишки, стає дедалі молодшим захворюванням.

Якщо раніше на консультацію гінеколога з цією проблемою записувалися жінки старше 50 років, сьогодні 28% серед усіх звернень — пацієнтки до 40 років. У цьому віці недуга може спіткати 40% представниць прекрасної статі. Після 50 років під загрозою опиняється кожна друга. Стає не дивним, якщо діагностується опущення матки в підлітка.

У більшості випадків ознаки опущення матки з’являються у жінок похилого віку – через падіння рівня жіночого гормону естрогену і вікові зміни сполучної тканини.

Причинами опущення матки можуть бути важкі фізичні навантаження, зайва маса тіла, малорухливий спосіб життя, куріння, постійний кашель.

На початковому етапі захворювання симптоми опущення матки можуть бути відсутніми і з’явитися тільки після того, як хвороба почала прогресувати.

Обов’язково зверніться до лікаря, якщо у вас:

  • відчуття стороннього тіла у піхві;
  • хибні позиви до сечовипускання;
  • неможливість утримати сечу при сміху або кашлі;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • дискомфорт у нижніх відділах живота;
  • потрапляння і вихід повітря з піхви під час фізичної активності;
  • часті запалення уретри та сечового міхура.

Якщо у вас виявили опущення матки, в першу чергу необхідно відмовитися від куріння, стежити за вагою і правильним харчуванням, регулярно давати організму фізичні навантаження, особливо при малорухливому способі життя.

Лікування цього захворювання повинен проводити лише лікар-гінеколог. Навіть перед виконанням вправ зі зміцнення м’язів промежини треба проконсультуватися з фахівцем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні