Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаСтаттіМаріуполь: окупанти перетворили квітуче місто на примару

Маріуполь: окупанти перетворили квітуче місто на примару

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти і місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Маріуполь, місто, яке стало відомим всьому світові героїзмом його захисників і жителів. Вже рік Маріуполь перебуває у російській окупації.

Заснований запорізькими козаками

Маріуполь виріс із поселення, яке у XVI столітті заснували запорізькі козаки. Спочатку це був сторожовий пост Домаха для захисту від нападів кримських татар. 1776 року на його місці було створено Кальміуську слободу, і цей рік вважається датою заснування Маріуполя. Свою назву місто здобуло у 1780 році, за вимогою митрополита Ігнатія, на честь дружини Павла I. Цього ж року у місті почали селитися греки – вихідці з Криму. Своїм поселенням вони давали назви рідних населених пунктів, і тому навколо Маріуполя було багато сіл з кримськими назвами – Бахчисарай, Ялта, Урзуф.

Мешканці займалися переважно торгівлею і рибним промислом. Тут стали селитися німецькі та італійські переселенці, а 1829 року на околицях Маріуполя осіли козаки, які повернулися із Задунайської Січі. Під час Кримської війни 1855 року в Маріуполі висадився англо-французький десант, який знищив портові склади і спалив кілька будинків у місті.

Після революції у Маріуполі сімнадцять разів змінювалася влада – місто переходило то до рук махновців, то білогвардійців, то української армії. До кінця 1919 року тут остаточно утвердилися більшовики.

Під час Другої світової війни Маріуполь перебував у німецькій окупації майже два роки. Коли гітлерівці відступали, вони знищили майже все промислове обладнання, зруйнували багато будівель.

Захисники утримували місто два місяці

Під час повномасштабного вторгнення російська армія за своєю жорстокістю та дикістю переплюнула навіть фашистів. Місто було практично знищене.

Під час боїв за Маріуполь російські війська розпочали штурм комбінату «Азовсталь», де перебували захисники міста. Вони виявилися замкненими у підземеллях металургійного комбінату. Попри це бійці «Азова» продовжували давати відсіч агресору, максимально ускладнюючи йому штурм підприємства. Майже два місяці вони стримували ворога.

«Азовсталь» постійно бомбили, використовуючи навіть заборонені фосфорні боєприпаси, тоді як у його підземеллях, окрім військовиків, були мирні жителі. Комбінат було практично повністю зруйновано, і на початку травня 2022 року окупанти прорвалися на його територію.

За підтримки ООН, з великими труднощами, цивільних жителів, які опинилися на території «Азовсталі», було евакуйовано, а наші військові опинилися в полоні. Пізніше 108 чоловік вдалося повернути на батьківщину в обмін на Віктора Медведчука.

З травня 2022 року, коли наші захисники змушені були покинути «Азовсталь», Маріуполь перебуває у повній окупації.

«Визволителі» знищували жінок і дітей

Так звана російська армія цілеспрямовано знищувала місто та його мешканців. Бомбили навіть пологовий будинок і драматичний театр, в якому ховалися жінки і діти. Було знищено Маріупольську школу мистецтв, де перебувало 400 мирних жителів. З перших днів російські війська застосовували тактику облоги, вони блокували навіть доставку гуманітарної допомоги. Крім того, окупанти незаконно вивозили мешканців Маріуполя на територію Росії.

НАША ДОВІДКА. Маріуполь – порт, промисловий центр України та курорт – розташований на півдні Донецької області, на березі Азовського моря. До війни у місті проживало 455 тисяч людей.

6 березня 2022 року Указом Президента України Маріуполю присвоєно почесне звання «Місто-герой України».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні