П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкщо ви винаймаєте житло: хто має робити ремонт - господар чи мешканці

Якщо ви винаймаєте житло: хто має робити ремонт – господар чи мешканці

Этот материал также доступен на русском языке
Коли ви здаєте або винаймаєте житло, обов’язково укладайте письмовий договір. Це стосується навіть тих випадків, коли ви маєте справу зі знайомими. Вам не має бути «незручно», бо згодом можуть виникнути проблеми, які без договору вам буде важко вирішити.

Договір щодо оренди житла – основа вашого захисту, тому прописуйте в ньому всі спірні моменти. А усі обставини фіксуйте на фото або відео. Договір найму житла зазвичай укладається на строк, встановлений договором. Якщо ж у договорі строк не встановлено, він вважається укладеним на п’ять років. На це важливо звертати увагу.

Предметом договору найму можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина. В договорі прописуються не лише умови оренди. В ньому також важливо прописати, в якому стані приймається квартира, в якому стані побутова техніка, сантехніка та інше.

Ще в договорі має бути прописано, чи будуть квартиранти робити ремонт і в якому разі, яким чином буде доглянуто житло і що підлягає компенсації.

Згідно зі статтею 819 Цивільного кодексу України (ЦКУ), поточний ремонт житла, переданого в оренду, зобов`язаний здійснювати наймач, якщо інше не встановлено договором. Капітальний ремонт житла, переданого в оренду, зобов`язаний здійснювати наймодавець, якщо інше не встановлено договором.

До прикладу, господар може проводити ремонт водопроводу, встановлення газового котлу і бажає, щоб квартиранти відшкодували вартість робіт. Такі моменти також мають бути узгоджені в договорі оренди при вселенні. Якщо цього не було передбачено, немає правових підстав для покладання на квартирантів обов’язку з відшкодування витрат на будівельні роботи.

***

Якщо квартиранти завдали шкоди, вони повинні її відшкодувати. Це можна зробити в добровільному (позасудовому) порядку, але якщо квартиранти відмовляються – треба звертатися до суду.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні