П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПетрів піст: чи слід постити і в чому його сенс

Петрів піст: чи слід постити і в чому його сенс

Этот материал также доступен на русском языке
Попереду Петрів піст, встановлений Церквою ще за давніх часів. Але деяким із нас незрозумілий сенс цього посту, люди сумніваються в його доцільності та необхідності постити.

Піст – це протест проти гріха, виклик тому способу життя, який ґрунтується на гріху як основі. Це протест проти себе: наших згубних звичок, нашого безсилля, нашого безвілля, пристрасних, неприборканих бажань.

Піст завжди радісний для людини, яка бажає духовно рости і розвиватися. Духовне життя вимагає постійного руху, сходження, вдосконалення, адже тільки таким чином очищується і розкривається душа, відгукується на Божий заклик.

Піст – це ще одна можливість приборкати і обнулити у собі все зле і уїдливе, а все добре і хороше посилити і помножити.

Головне – усвідомлений підхід до посту. Піст для галочки є марним. Він втрачає свою цінність і перетворюється на банальну дієту.

Піст потрібний нам, а не Богу – ось що слід зрозуміти. Це можливість перевірити свої сили, зміцнити волю, випрямити спотворене і викривлене у нас.

Піст наближає нас до істини і розкриває очі на красу. Наш зір і слух, фізичне і духовне витончуються, ми стаємо здатними бачити красу навколо: в людях, природі, святинях, молитві, розрізняти дихання вічності в шумі вітру і моря, шерех листя і звуки дощу, дихання теплих безхмарних днів і перешіптування квітів в саду.

Піст витончує нас, робить сприйнятливішим до всього світлого і прекрасного, що несе справжню радість. І люди, які відмовляються від посту, позбавляють себе можливості доторкнутися до того чарівного і чудового, що є в нашому земному житті, відлуння життя вічного, неземного.

Дай нам Бог, поки ще є час, все правильно осмислити і усвідомити, щоб ані самоослаблення, ані саможаль, ані якісь інші зовнішні причини не відвели нас зі шляху подолання гріха.

ДО ВІДОМА. Петров піст – один із чотирьох багатоденних постів, встановлених у Православній Церкві. Цей піст є фактично наслідуванням подвигу святих апостолів, які, згідно з текстом Нового Завіту, готувалися до проповіді Євангелія «постом і молитвою» (див.: Діян. 13:3).

Святитель Симеон Солунський зауважує, що Петрів піст – інакше він ще називається Апостольським – встановлений на честь найближчих учнів Христа на тій підставі, що «через них ми спромоглися багатьох благ, і вони явилися для нас діячами і вчителями посту, послуху… і стриманості».

Петрів піст, як і Різдвяний, є несуворим: за винятком середи і п’ятниці, дозволяється вживання риби.

Петрів піст у 2023 році – з 12 червня по 11 липня.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні