П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіНовий тариф на електрику з червня: скільки платитимемо?

Новий тариф на електрику з червня: скільки платитимемо?

Этот материал также доступен на русском языке
Кілька місяців нас тримали в напруженні, обіцяючи підвищення ціни на електроенергію. В уряді розглядали близько десяти сценаріїв підвищення тарифів.

Серед них була пропозиція: коли більше кіловат споживаєш – більше платиш. Але, схоже, чиновники обрали найгірший варіант.

Скільки платитимемо?

Про так звані соціальні (неринкові) тарифи можна забути. Вартість електроенергії по 1,44 гривні за кіловат (при споживанні до 250 кіловат) і по 1,68 гривні за кіловат (при споживанні понад 250 кіловат) тепер у минулому.

З 1 червня діє новий тариф на електроенергію – 2,64 гривні за кіловат – один для всіх, незалежно від обсягів споживання. Підвищенням майже на 80% обурені і пересічні споживачі, і експерти у сфері житлово-комунального господарства. Аргументів більш ніж достатньо:

  • воєнний стан;
  • інфляція та економічні проблеми;
  • величезна заборгованість населення за комунальні послуги.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, єдиний тариф зруйнував диференційований підхід. І це несправедливо стосовно соціально незахищених категорій населення.

***

Також на сайті президента розміщено петицію, яка пропонує обговорити введення мораторію на підвищення комунальних тарифів (на газ, тепло, воду, електроенергію та вивезення сміття). Автор петиції посилається на той факт, що з початку війни понад 7 мільйонів людей опинилися за межею бідності (такі дані наводить Світовий банк).

Петицію розміщено 12 травня. На 31 травня вона зібрала близько двох тисяч голосів. Щоб її розглянув президент, петиція має зібрати 25 тисяч голосів. На збирання підписів залишилося близько двох місяців.

Своєю чергою, глава Міністерства енергетики Герман Галущенко заявив про те, що ситуація в енергетиці є критичною. Щоб підготуватися до наступної зими, потрібні кошти на відновлення зруйнованої інфраструктури. Для підтримки неплатоспроможних споживачів збільшуватимуть розмір субсидій.

На жаль, не всі нужденні зможуть скористатися державною допомогою: забагато обмежень. Одне з них – борги за комуналку, за які більшість просто не має можливості розрахуватися. І борги зростатимуть повсюдно, переконаний Олег Попенко. Тим більше, що й підвищення тарифів на воду (в середньому на 30%) – питання практично вирішено.

Щоб не залишитися без субсидії

Щоб отримувати субсидії у літній сезон, деяким одержувачам допомоги необхідно оновити документи. Подати нову заяву і декларацію про доходи і витрати необхідно, якщо:

  •  у складі домогосподарства є переселенці;
  •  члени домогосподарства орендують житло і оплачують комунальні послуги;
  •  кількість людей, які фактично проживають у будинку, менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається по субсидію для придбання твердого, рідкого пічного палива, скрапленого газу.

Звернутися по субсидію можуть і ті, хто не отримував допомоги держави у опалювальний період, але зараз їхня життєва ситуація змінилася. Під час подання заяви у червні субсидію буде призначено з початку неопалювального сезону. В іншому разі – з місяця звернення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні