Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк харчуватися при камінні в нирках, щоб не нашкодити собі

Як харчуватися при камінні в нирках, щоб не нашкодити собі

Этот материал также доступен на русском языке
Сечокам'яна хвороба – поширене урологічне захворювання, при якому утворюються камені (конкременти) у нирках, сечоводі або сечовому міхурі.

Вихідними речовинами для утворення каменів є компоненти їжі, яку ми вживаємо. Дієту для кожного пацієнта призначають індивідуально, оскільки вона залежить від речовин, які формують каміння в нирках, розміру каміння, частоти, з якої вони виникають і, звичайно, від складу каміння.

Питання читачки:

– У мого чоловіка (йому 63 роки) минулого тижня вийшов камінь. Чоловік не любить ходити до лікарів, а тут довелося лежати у шпиталі. Він так настраждався, що не хоче навіть робити аналізи, щоб дізнатися, який вид каміння. А від цього залежить харчування. Як бути?

Відповідає лікар-уролог Віктор Білик:

– Раціон справді залежить від виду каменя. Найчастіше зустрічаються урати, утворені із солей сечової кислоти. Вашому чоловікові потрібно перевірити її рівень – здати спеціальний аналіз крові.

Дуже часто урати є першою ознакою подагри. Надлишок сечової кислоти викликає біль у суглобах, їх ураження, подагричні зміни в нирках.

– Рентген з контрастом показав, що у другій нирці теж є невеликий камінь.

– Якщо камінь видно на рентгені, то це оксалат, утворений із солей щавлевої кислоти. Урати – це м’які камені, яке далеко не завжди видно на рентгенівському знімку, тому потрібно робити КТ. Часто бувають комбіновані камені.

Якщо аналіз покаже підвищений вміст сечової кислоти, слід обмежувати м’ясні страви, м’ясопродукти, копченості.

Харчування має бути різноманітним, включати овочі та фрукти. До речі, вони мають сечогінний ефект і можуть спровокувати відходження каменю.

Також серед частих причин – надмірне фізичне навантаження та зловживання алкоголем.

Щоб запобігти утворенню каменів, потрібно пити більше води, особливо влітку. Тоді у сечі буде мінімальний рівень солей.

За матеріалами fakty.ua

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні