Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПро пенсії та соціальну справедливість: як це поєднується з розмірами суддівських пенсій

Про пенсії та соціальну справедливість: як це поєднується з розмірами суддівських пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
«Чорний день в історії суду». Так назвали журналісти «Української правди» свій матеріал від 16 травня 2023 року. У ньому – про затримання Антикорупційним бюро України голови Верховного суду. Йому інкримінують хабар у розмірі 2,7 мільйона доларів.

Так ось, япроти. Я не вважаю цей день чорним. Це світлий день, який дає надію на те, що колись у нас закінчиться епоха суддівського свавілля. І ось чому. За чверть століття роботи в Херсонській газеті «Гривна» мені довелося стикатися з різними ситуаціями. І на власному прикладі переконався, що прислів’я «Закон у панів – як дишло…» не з пальця висмоктане. І ось лише один дуже показовий випадок.

Не судіть, щоб і вас не судили

Це біблійний заклик, але зовсім не за Біблією жив на початку цього століття у Херсоні один громадянин. Жив він, як у казці, по-царському, бо був упевнений у тому, що він – Цар. Підставу для цього йому давало те, що обіймав він далеко не пересічну суддівську посаду.

Довго чи коротко жив – не тужив місцевий царьок, але ось впіймали його на хабарі. Дрібниця, якісь там 100 тисяч доларів. Моя газета, дізнавшись про це від правоохоронців, оприлюднила цей факт. Але царьок на те й царьок – він де треба «вирішив питання», і судді вищої інстанції винесли вердикт: це не хабар, адже отримана сума була витрачена на ремонт будівлі суду. А фігурант відразу поскаржився на газету до місцевого суду, тобто своїм підлеглим. Зрозуміло, газету визнали винною у наклепі, моральні збитки зобов’язали виплатити «жертві». Ми законослухняно виконали рішення суду і зайнялися захистом честі та гідності свого ЗМІ.

Минуло «лише» 11 років, і Європейський суд підтвердив нашу правоту. Що цікаво, сталося це в той період, коли царьок, який далі потів на тій самій посаді, вдруге погорів на хабарі 100 тисяч доларів. Понад два роки миколаївські колеги херсонського «цар-судді» вивчали цю «надскладну» справу. Що показово, задовго до рішення суду нашого антигероя відправили у відставку – за власним бажанням. Це замість звільнення за порушення присяги. І на пенсію спокійно вийшов за рік до рішення суду.

Ця справа мала всеукраїнський резонанс. Ось що, наприклад, тоді (це червень 2014 року) повідомляв сайт «Фокус» (Focus.ua): «Таким чином йому зберегли суддівську пенсію (до 20 тисяч гривень). Для порівняння, середній розмір пенсії по Україні – 1482 гривні» .

До речі, щоб служителі Феміди не «хапали», держава призначила їм величезні за нашими мірками зарплати. І пенсії. Нижче – саме про це.

А у вас яка пенсія?

Сьогодні середня по Україні пенсія – 5238 гривень. Станом на квітень, пенсії у країні отримували 10 мільйонів 697 тисяч громадян. З них 3,1 мільйона одержують до трьох тисяч гривень на місяць. Від трьох до чотирьох тисяч – пенсії у 2,2 мільйона людей. Середня пенсія за інвалідністю – 4,2 тисячі гривень. Середня пенсія за вислугою років (це для пільговиків, наприклад – шахтарів) – 9,1 тисячі гривень. А тепер – увага: є у нас в країні люди – «біла кістка, блакитна кров» – це судді. Вище було позначено суддівську пенсію 2014 року. Так от, на сьогодні це вже їм тільки на морозиво. За даними Пенсійного фонду, зараз пенсія судді – це 97 тисяч 717 гривень. Це не на рік, це на місяць.

***

А тепер трохи про себе. Після закінчення 1976 року Одеського інституту зв’язку я 20 років відпрацював на радіорелейному обладнанні – це «друга сітка» за шкідливими умовами праці. Пенсія – на 5 років раніше, непогана. Та плюс надбавка за звання «Заслужений журналі України» . Ну і спитав я якось під настрій у свого давнього приятеля Віктора (він – суддя на пенсії):

«Ось ми з тобою багато десятиліть один у одного на очах, відпрацювали своє. Пенсія в тебе зараз під сотню тисяч, виходить, що ти рівно у чотирнадцять разів більше за мене нашій країні користі приніс. Як гадаєш, це справедливо?».

«Все по закону, – пояснив мені суддя-пенсіонер. – Почитай Закон «Про судоустрій і статус суддів».

Почитав. На самому початку посміхнувся: «Закон відповідає європейським стандартам!». Немає такого в Європі, щоб пенсія судді була вдесятеро більшою за пенсію шахтаря! Пенсії суддів у нас прив’язали до їхніх зарплат, а річні декларації про доходи засекретили – як нема, то й нема.

Вдалося знайти в інтернеті лютневу цього року інформацію, що Верховна Рада збирається розглянути законопроект із пропозицією про зниження пенсії суддям Конституційного суду на 20%. Повідомляється, що зараз пенсія таких суддів становить 50% від їхньої зарплати (посадовий оклад + доплати). Стандартний оклад – 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Помножимо 75 на 2684 і отримаємо (не ми, це вони отримають) 201 тисячу 300 гривень. Будь-яка половина – їм на пенсію. Це понад 100 тисяч. На місяць.

Скажу чесно: я відмовився б від пенсії у 100 тисяч. Причина проста – було б соромно людям у вічі дивитися.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні