Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляЩо зараз відбувається в космосі і як це впливає на нас

Що зараз відбувається в космосі і як це впливає на нас

Этот материал также доступен на русском языке
У нашій сонячній системі постійно відбуваються незвичайні космічні явища. Іноді їх можна побачити у небі над Україною, і у квітні їх було особливо багато.

Що це за явища і як вони впливають на наше життя, пояснив голова Одеського астрономічного товариства і старший науковий співробітник Михайло Рябов.

 «Загадкові» об’єкти над Україною

Напевно, багато хто пам’ятає, як 19 квітня над Києвом пролетіло «невідоме» небесне тіло і вибухнуло. То був болід. Виявляється, в середньому за добу на Землю падає близько десяти тон космічної речовини. Цього року схожі прольоти болідів були над Варшавою та Ла-Маншем. В Україні навіть існують метеорні патрулі, де співробітники астрономічних обсерваторій спостерігають за метеорами і кометами. Такі спостереження є дуже важливими. Наприклад, кілька років тому повз Землю пролетів перший міжзоряний астероїд «Оумуамуа». Він летів на великій швидкості й мав витягнуту форму. Спочатку навіть була гіпотеза, що це корабель прибульців.

Аномальне полярне сяйво

Також у ніч з 23 на 24 квітня жителі південних широт, у тому числі й нашої країни, могли спостерігати полярне сяйво. Малинове свічення неба спостерігалося по всій Україні, у південних районах Європи, у Китаї та на півдні США. Таке явище відбувається через особливо потужні спалахи на Сонці. Коли потоки частинок від цих спалахів досягають Землі, зазвичай ми бачимо сяйво біля полюсів, тому що там сходяться лінії магнітного поля нашої планети. У цьому разі спалах на Сонці був особливо потужним, а також потік частинок від нього забезпечив точне влучення на Землю, що і викликало такий феєричний ефект. У той день була одна з найбільших магнітних бур у поточному сонячному циклі.

Чим небезпечні спалахи на Сонці?

Нині настав період зростання активності 25 сонячного циклу. За всіма ознаками, цей сонячний цикл буде особливим. Досить сказати, що у першому кварталі цього року на Сонці було потужних спалахів стільки ж, як і за весь попередній рік. На думку вчених, пік підвищеної сонячної активності може настати вже наприкінці цього року або на початку 2024 року. Тож попереду на нас чекає безліч сильних сонячних спалахів, полярних сяйв і магнітних бур.

Втім, все це підтверджується і у ці травневі дні. Деякі вчені вважають, що періоди максимумів сонячної активності провокують війни та революції. Крім цього, природні явища впливають на всю критичну інфраструктуру, системи зв’язку та електропостачання. Подібна аномалія сталася понад 30 років тому у Канаді. Два століття тому по всьому світу відбувалися полярні сяйва в південних широтах, тоді перестав працювати телеграф. Тож не дивуйтеся, якщо в період магнітних бур можуть виникати перебої з роботою мобільного телефону або інтернету.

На сонячні спалахи реагують всі земні сфери, включаючи атмосферу, зміни магнітного поля і навіть рухи континентальних плит. Цілком ймовірно, що причиною сильного землетрусу в Туреччині став вплив потоку плазми від сонячного спалаху, який може призвести до невеликого уповільнення швидкості обертання Землі.

Через зміну стану магнітного поля Землі всі ми відчуваємо прояви сонячної активності. Особливо чутливі до них ті, хто має хронічні захворювання серцево-судинної системи. Напередодні таких подій бажано застосовувати ліки, які дозволять нейтралізувати небажані наслідки (у газеті «На пенсії» ми публікуємо щоденний прогноз космічної погоди).

Коли шукати квартиру на Марсі?

Можливо, ви чули про те, що наше Сонце згасає. Але Михайло Рябов цю «новину» спростовує. Наше світило, навпаки, є стабільною зіркою. Але рано чи пізно водень для його ядерної топки закінчиться, і тоді Сонце розшириться, щоб стати червоним гігантом. А це станеться за мільярди років. Перш ніж воно досягне орбіти Землі, нам доведеться заздалегідь шукати квартиру на Марсі.

До речі, людство вже на шляху до освоєння червоної планети. Наприклад, нещодавно світ спостерігав, як у квітні в США було запущено найбільшу в історії ракету – висотою 120 метрів. Вона успішно відірвалася від Землі, але на висоті понад 30 кілометрів була підірвана через позаштатну роботу. Для людства це величезний крок до масового освоєння космосу. Вже розробляються проекти космопортів для майбутніх польотів на Місяць та Марс. Вони активно спостерігаються і досліджуються роботами і марсоходами. Тож іде справжня підготовка до освоєння нашої сонячної системи.

У чому різниця між метеоритом, кометою і болідом?

Комета – це те, що пролітає повз нас, метеорит – те, що впало, а болід – це те, що влітає в атмосферу і вибухає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні