Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДогляд за літнім: у якому разі роботу з догляду не зарахують до...

Догляд за літнім: у якому разі роботу з догляду не зарахують до стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Законом передбачено, що догляд має здійснювати працездатна особа, тоді їй ці періоди зарахують до стажу.

«Я народилася в 1956 році, отримую пенсію за віком з 2011 року. Свого часу я проживала з мамою 1923 року народження. Вона мала інвалідність ІІ групи. В період з 2012-го по 2016 рік я здійснювала догляд за мамою і отримувала компенсацію «як фізична особа, що надає соціальні послуги особі після вісімдесяти років». Чи маю я право на зарахування зазначеного періоду догляду до стажу?

Віра Пастернак, м. Чернігів»

За певних обставин закон дійсно передбачає можливість зарахування періодів догляду до стажу. Мова йде про такі випадки:

  • догляд за дитиною з інвалідністю, тяжкохворою дитиною, якій не встановлено інвалідність;

  • догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку і за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду.

Щоб період догляду за такими особами зарахували до стажу, особа, яка його здійснює, не повинна працювати і має отримувати державну допомогу (компенсацію) на догляд. Однак ця норма не розповсюджується на пенсіонерів.

Законом передбачено, що догляд має здійснювати працездатна особа, тоді їй ці періоди зарахують до стажу. А пенсіонери вважаються такими, що втратили працездатність.

Оскільки ви здійснювали догляд за мамою, коли вже самі були на пенсії, то права на зарахування відповідних періодів до стажу у вас, на жаль, немає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні