П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВиплати по інвалідності: скільки платять і в яких випадках – розбираємо кожну...

Виплати по інвалідності: скільки платять і в яких випадках – розбираємо кожну категорію окремо

Этот материал также доступен на русском языке
Кожна особа з інвалідністю – це потенційний одержувач пенсії або державної соціальної допомоги. В якому розмірі призначаються такі виплати, хто саме має на них право і з чого починати їх оформлення? Відповіді на більшість питань – у розгорнутій консультації-аналізі нашого незалежного юрисконсульта Сергія Коробкіна.

На початок 2022 року в Україні було зареєстровано понад 2,7 мільйона осіб з інвалідністю. За деякими даними, за рік кількість таких людей орієнтовно зросла на 27 тисяч. В умовах воєнного стану порахувати це доволі складно. Втім, люди продовжують діставати інвалідність і через погіршення здоров’я, і через нещасні випадки і, на жаль, внаслідок війни. Кожна особа з інвалідністю – це потенційний одержувач пенсії або державної соціальної допомоги. В якому розмірі призначаються такі виплати, хто саме має на них право і з чого починати їх оформлення?

Звичайна пенсія та соціальна допомога

По суті, будь-яка людина, якій встановлено інвалідність, має право на пенсію або державну соціальну допомогу. Пенсія призначається органами Пенсійного фонду за наявності у людини певного стажу, залежно від того, в якому віці встановлено інвалідність. Якщо це І група, то потрібно мати від 1 до 10 років стажу, за наявності ІІ або ІІІ групи – до 14 років стажу.

Якщо стажу немає або не вистачає, тоді розглядається питання про призначення державної соціальної допомоги в органах соціального захисту населення. Таку допомогу, наприклад, можуть оформлювати особи, яким інвалідність встановлено з дитинства. Якщо захворювання серйозне, то людина фізично не може собі напрацювати стаж, що надав би право на отримання звичайної пенсії. А жити на щось треба. Хоча, зазвичай, розмір такої державної допомоги не перевищує розміру прожиткового мінімуму (2093 грн.). Як хворій людині виживати на такі гроші, залишається загадкою. До того ж такі виплати в березні не індексували, і підвищення прожиткового мінімуму цього року також не передбачається.

Розмір пенсії за інвалідністю залежить від групи

Своєю черго, розмір пенсії за інвалідністю призначається у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю I групи – 100% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю II групи – 90% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю III групи – 50% пенсії за віком.

Отже, щоб порахувати, якою буде пенсія за інвалідністю, треба визначити, яким може бути потенційний розмір пенсії за віком. А розмір пенсії за віком залежить від стажу та зарплати. Якщо зарплата маленька, то розмір пенсії за віком буде невеликий, а пенсія за інвалідністю ІІ, і особливо ІІІ групи, в такому разі ще меншою. Дуже часто такі пенсії виплачуються так само в мінімальних розмірах. Наприклад, якщо розрахунковий розмір пенсії за ІІІ групою інвалідності виходить значно меншим за прожитковий мінімум, то до нього встановлюється доплата, щоб загальний розмір пенсії був не меншим за мінімальну пенсійну виплату, яку встановлює Кабінет Міністрів.

Минулого року мінімальна пенсійна виплата за інвалідністю складала 2100 гривень. З 1 березня 2023 року непрацюючим громадянам її підтягнули до 2520 гривень, а особам з інвалідністю І групи – до 2760 гривень (якщо такі особи отримують пенсію відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Якщо ж у особи з інвалідністю є повний стаж (30 років у жінок і 35 років у чоловіків), то мінімальна пенсійна виплата автоматично підтягується до 2760 або 3000, або 3120 гривень, залежно від віку і незважаючи на групу інвалідності.

Додатковий стаж і перехід на інший вид пенсії

Важливо, що при призначенні пенсії за інвалідністю до стажу додатково зараховується період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення особою пенсійного віку. Що раніше встановлено інвалідність, то більше такого додаткового стажу. В деяких випадках, особливо за наявності І і ІІ груп інвалідності, цей факт може позитивно вплинути на розмір пенсії.

Однак коли людина переходить з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком, то додатковий стаж втрачається. Тому інколи при досягненні пенсійного віку вигідно залишатися на пенсії за інвалідністю. І навпаки, якщо людина отримувала пенсію за інвалідністю ІІІ групи, але продовжувала працювати, то в подальшому буде доцільнішим перейти на пенсію за віком. В такому випадку при переході на новий вид пенсії, окрім іншого, може бути застосовано сучаснішу середню заробітну плату по країні. Але кожен випадок треба розглядати індивідуально, бо може бути багато нюансів.

Треба пам’ятати, що за наявності права одночасно отримувати різні види пенсії (за інвалідністю, за віком, або за втратою годувальника) призначається лише один вид пенсії на вибір особи –вигідніший. Виняток існує тільки для інвалідів з дитинства. Вони за певних обставин можуть одночасно отримувати і пенсію у зв’язку з втратою годувальника в Пенсійному фонді і державну соціальну допомогу за інвалідністю в органах соцзахисту.

Військові пенсії: мають значення причини інвалідності

Якщо інвалідність отримано під час проходження служби в армії або внаслідок поранення під час бойових дій, то починає діяти Закон «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Тут вже немає прив’язки до стажу і логіка обчислення зовсім інша. Пенсії за інвалідністю за цим законом встановлюються в розмірі від 40 до 100 відсотків сум грошового забезпечення військовика. Все залежить від групи інвалідності, її причини і статусу військовика.

При цьому мінімальна пенсія рядового солдата строкової служби з ІІІ групою інвалідності становить 5262,01 гривні, а пенсія для особи з інвалідністю внаслідок війни І групи не може бути меншою за 13 640,50 гривні.

Якщо оформлення цивільної пенсії за інвалідністю (за наявності довідки МСЕК) починається з Пенсійного фонду, то оформлення військової пенсії починається з військкомату, що допомагає особі підготувати відповідний пакет документів.

Пенсії чорнобильцям: розмір залежить від категорії потерпілого

Пенсії за інвалідністю чорнобильцям також обчислюються за окремою формулою, яка прописана в Постанові Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року (з численними змінами).

В класичному варіанті тут розмір пенсії залежить від розміру зарплати за роботу в зоні відчуження, розміру середньої зарплати по країні та ступеню втрати працездатності. Віднедавна такі пенсії для ліквідаторів з інвалідністю можуть обчислюватися з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні.

Мінімальні розміри пенсій за інвалідністю, що пов’язана з аварією на ЧАЕС, тут також коливаються. Наприклад, у всіх випадках розмір пенсії за інвалідністю ІІІ групи, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не може бути нижчим за 5048,95 гривні. При цьому загальний розмір пенсії за інвалідністю безпосередньо у ліквідатора І групи не може бути меншим за 13 376,21 гривні.

Якщо травма сталася на виробництві

Якщо причиною інвалідності є нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, то особа може претендувати на щомісячні страхові виплати. Вони встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. Мінімальний розмір призначеної щомісячної виплати потерпілому в перерахунку на 100% втрати працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату, максимальний – не має перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.

Нагадаємо, що зараз мінімальна зарплата становить 6700 гривень. Після ліквідації фонду соціального страхування з 1 січня 2023 року такі виплати, як і пенсії, оформлюються в Пенсійному фонді. Окрім того, в разі стійкої втрати професійної працездатності зазначені особи мають право на одноразову грошову допомогу. Її розмір визначається в залежності від ступеня втрати професійної працездатності, з розрахунку сім мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілому на страхову виплату.

Разові грошові виплати: хто має право?

Право на разову грошову допомогу у разі встановлення інвалідності мають і деякі інші категорії осіб. В першу чергу це стосується військовиків. Якщо поранення призвело до інвалідності, то ще до оформлення пенсії можна отримати разову грошову допомогу в розмірі до одного мільйона гривень, залежно від групи інвалідності.

З травня схоже законодавство починає діяти по відношенню до працівників об’єктів критичної інфраструктури, держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Якщо вони стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням або захворюванням, пов’язаним з виконанням своїх обов’язків в районах проведення після 24 лютого 2022 року бойових дій або в районах, що піддавалися після цієї дати бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам, виплати становитимуть від 200 до 800 тисяч гривень.

Допомога на догляд та інші доплати

Залежно від статусу і групи інвалідності, до пенсії можуть встановлюватися різні надбавки і доплати. Наприклад, особам з інвалідністю внаслідок війни встановлюються доплати в розмірі від 30 до 50 відсотків прожиткового мінімуму, а також цільові доплати по 50-70 гривень. Чорнобильці мають право на додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю, розмір якої варіюється від 56,94 до 474,5 гривні залежно від групи і категорії.

Окрім цього, частина людей з інвалідністю має також право на державну соціальну допомогу на догляд. Зазвичай такі виплати призначаються органами соціального захисту. Розмір допомоги коливається від 15 до 200 відсотків прожиткового мінімуму. Право на таку доплату та її розмір залежить від групи і причини інвалідності, від віку пенсіонера і того, чи потребує людина постійного стороннього догляду.

***

Ще раз наголосимо, якщо ви звичайна людина, у якої є стаж, то по пенсію за інвалідністю треба звертатися до Пенсійного фонду. Якщо стажу немає – то до управління соцзахисту. Військовикам треба починати з військкомату або, як зараз правильно говорити, – територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Також важливо знати, що на сьогоднішній день сервіси Пенсійного фонду дозволяють оформлювати пенсію дистанційно. Тепер для цього необов’язково приходити особисто – достатньо надіслати усі необхідні документи через вебпортал електронних послуг, що може бути зручним саме для осіб з обмеженими можливостями.

МСЕК: про що треба знати?

Право на всі зазначені виплати визначаються тільки після встановлення групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органами медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

  • Пенсія призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення по пенсію відбулося впродовж трьох місяців після цього. Якщо ж людина подала заяву пізніше, виплати призначать з дня звернення. 
  • Окрім довідки МСЕК, яка є вирішальною для призначення пенсії за інвалідністю, подаються такі самі документи, як і для пенсії за віком. Насамперед, це:

– паспорт;
– ідентифікаційний код;
– документи про стаж і зарплату.

  • Для призначення спеціальних пенсій необхідно також додати висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби або сталася внаслідок поранення або, наприклад, внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.


Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні