Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізнеВідомі люди на монетах: Василь Ремесло - конструктор пшеничного колосу

Відомі люди на монетах: Василь Ремесло – конструктор пшеничного колосу

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Український селекціонер, академік Василь Миколайович Ремесло (1907-1983 роки) став всесвітньо відомим як автор безлічі сортів пшениці, які вагомо збільшили врожайність цієї головної хлібної культури і в нашій країні, і за кордоном.

Він народився у лютому 1907 року у селі Теплівка Пирятинського району Полтавщини. Після закінчення семирічки відучився у Лубенській сільгосппрофшколі й був направлений на навчання до Масловського інституту селекції та насінництва (Миронівський район Київщини). Ось цю саму Миронівку й увічнив згодом Василь Миколайович, назвавши винайдені ним сорти пшениці «Миронівська-264», «Миронівська ювілейна», «Миронівська рання» і багато інших.

Після закінчення Масловського інституту насінництвом Василь Ремесло займався у різних краях: Харків, Мелітополь, Кременчук, Дагестан. З 1942-го по 1947 рік – фронт, армійська служба. А у довоєнні та післявоєнні роки керував Північно-Донецькою селекційною станцією.

За своє життя Василь Миколайович створив 40 сортів зернових культур, з них 20 сортів озимої пшениці. «Королевою» серед них стала «Миронівська-808». Вона не боїться ані посухи, ані морозів, ані високої вологості – і це при чудових хлібопекарських якостях. 1971 року вона завоювала половину всіх полів СРСР. Більше того, вона стала найпоширенішою пшеницею на планеті. Чотири сотні нових сортів пшениці було створено на базі «Миронівської-808». Були роки, коли «Миронівська-808» колосилася більш ніж на 10 мільйонах гектарів на планеті, а це було понад 11% площ під озимою пшеницею.

Уряди не скупилися на ордени, премії та різні звання (НДР, Чехословаччина, Угорщина, Польща, Болгарія тощо). Ну і СРСР, звичайно: Ремесло заробив для країни величезні на той час гроші – 1 мільярд 600 мільйонів рублів. Що цікаво, сам Василь Миколайович був, мабуть, єдиним легальним мільйонером в СРСР, адже сорт «Миронівська-808» був захищений авторським правом, і з кожного гектара, що він засіяв ним, учений отримував винагороду.

Василь Ремесло любив говорити, що людина смертна, а ось про те, чи буде вона жити після смерті, говорять її справи і досягнення. Що ж, про справи і досягнення Василя Миколайовича говорить як мінімум той факт, що Національний банк України випустив на його честь пам’ятну монету.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні