Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПраво на пенсію за віком, стаж та інвалідність - як вибрати найзручніший...

Право на пенсію за віком, стаж та інвалідність – як вибрати найзручніший варіант

Этот материал также доступен на русском языке
Доцільність переходу з одного виду пенсії на інший можуть прорахувати в Пенсійному фонді. Якщо такий перехід невигідний, то у ньому відмовляють..

«В Пенсійному фонді нагадали, що в 2023 році жінки мають право виходу на пенсію у 60 років за наявності 30 років стажу. В іншому разі пенсію за віком буде призначено у 63 або 65 років. А як бути інваліду ІІІ групи, якщо стажу лише 27 років? Зараз мені 59 років.

Людмила Соколовська, запитання з Фейсбуку»

Дійсно, цього року жінки мають право вийти на пенсію за віком при досягненні 60 років за наявності 30 років стажу. Наступного року, коли вам виповниться 60 років, вже будуть вимагати 31 рік стажу. Тобто перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком ви при досягненні 60 років не зможете.

Наявність 27 років стажу наразі дає жінці право вийти на пенсію за віком при досягнені 63 років. До того часу ви далі отримуватимете пенсію за інвалідністю.

Зауважимо, що непрацюючі особи з інвалідністю ІІІ групи, які досягли пенсійного віку, теоретично мають право отримувати пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком. Але для цього жінкам знову-таки потрібно мати не менше 30 років стажу (незалежно від того, в якому році їм виповнюється 60 років).

***

Нагадаємо, що пенсія за інвалідністю ІІІ групи призначається в розмірі 50% пенсії за віком (але не менше одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Втім, перехід з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком не завжди є вигідним. Через особливості розрахунку інколи при такому переході загальний розмір пенсії може залишитися без змін або навіть зменшитися. Доцільність переходу з одного виду пенсії на інший можуть прорахувати в Пенсійному фонді. Якщо такий перехід невигідний, то у ньому відмовляють.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні