Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяХто такі жінки-мироносиці

Хто такі жінки-мироносиці

Этот материал также доступен на русском языке
День 30 квітня пройшов під знаком шанування Жінок-мироносиць. Церква згадує мироносиць через два тижні після Великодня, 2023 року це випало на останній день квітня.

Мироносиці – ті, що носять миро. Це ті жінки, які в ніч Воскресіння Христового поспішали до гробу Господнього з миром в руках, щоб за східним звичаєм вилити запашні аромати на бездиханне Тіло свого Вчителя.

Євангелісти і Святий Переказ зберегли нам імена деяких з них: Марія Магдалина, Марія Клеопова; Саломія, Іоанна, Марфа і Марія – сестри Лазаря, Сусанна та інші.

Свята рівноапостольна Марія Магдалина, одна з жінок-мироносиць, удостоїлася першою з людей побачити Воскреслого Господа Ісуса Христа. Народилася вона у містечку Магдали у Галілеї. З юності вона страждала на тяжку недугу – біснування. Коли Господь вигнав із неї сімох бісів, вона, залишивши все, пішла за Ним.

Свята Марія Магдалина слідувала за Христом разом з іншими дружинами, зціленими Господом, проявляючи зворушливу турботу про Нього. Вона не залишила Господа після взяття Його юдеями, коли почала танути віра в Нього найближчих учнів. Страх, який спонукав до зречення апостола Петра, у душі Марії Магдалини було переможено любов’ю. Вона стояла біля Хреста разом з Пресвятою Богородицею та апостолом Іоанном, переживаючи страждання Божественного Вчителя і долучаючись до великого горя Богоматері. Свята Марія Магдалина супроводжувала Пречисте Тіло Господа Ісуса Христа при перенесенні Його до труни в саду праведного Йосипа Аримафейського, була при Його похованні.

Служачи Господу під час Його земного життя, вона хотіла послужити Йому і після смерті, віддавши останні почесті Його Тілу, вмастивши його, за звичаєм євреїв, миром та ароматами. Воскреслий Христос послав святу Марію зі звісткою від Нього до учнів, і блаженна дружина, радіючи, сповістила апостолів про те, що бачить: «Христос воскрес!». Як першу благовісницю Христового воскресіння, святу Марію Магдалину визнано Церквою рівноапостольною. У цьому благовісті – головна подія її життя, початок її апостольського служіння.

Праведна Марія Клеопова, дружина Клеопи (або Алфея), молодшого брата Йосипа Обручника. Дружина-мироносиця, разом з іншими благочестивими дружинами, супроводжувала Господа під час Його громадського служіння, була присутні при хресті під час Його страждань і при похованні. Ходила з іншими мироносицями після суботи на труну, щоб помазати тіло Ісусове. І тут уперше разом з іншими почула радісну звістку від Янгола про воскресіння Господа.

Свята Саломія, мироносиця родом із Галілеї, дружина Зеведея, мати апостолів Якова та Іоанна. Коли вони пішли за Христом, Саломія долучилася до товариства жінок, які служили Йому.

Коли Ісус Христос на шляху до Єрусалиму навчав учнів своїх про Його майбутні страждання і хресну смерть і про Своє воскресіння, до Нього приступила Саломія зі своїми двома синами і просила обіцяти їм особливу милість. Христос запитав, чого вони хочуть. Саломія просила, щоб у царстві своєму Він посадив одного з них праворуч, а другого – ліворуч. Інші апостоли стали обурюватися, але Христос роз’яснив їм справжнє значення Царства Небесного, яке цілком відрізняється від царств світу цього.

Свята Іоанна мироносиця, дружина Хузи, домоправителя царя Ірода, була однією з дружин, які йшли за Господом Ісусом Христом під час Його проповіді, і служила Йому. Разом з іншими дружинами після Хресної смерті Спасителя свята Іоанна приходила до Труни, щоб помазати миром Святе Тіло Господа, і чула від Янголів радісну звістку про Його славне Воскресіння.

Праведні сестри Марфа і Марія, які увірували у Христа ще до воскресіння Ним їхнього брата Лазаря, після вбивства святого архідиякона Стефана, настання гоніння на Церкву Єрусалимську і вигнання праведного Лазаря з Єрусалиму, допомагали своєму святому братові у благовіщенні Євангелія у різних країнах. Про час і місце їх мирної смерті відомостей не збереглося.

Про Сусанну згадує лише один євангеліст Лука і лише одного разу: коли розповідає про проходження Господа Ісуса Христа містами та селищами для проповіді та благовіщення, то з супутніх йому дружин називає і Сусанну як таку, яка служила Христу від маєтків своїх.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні