Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаГрошіНові «п'ятисотки» вже в обороті: що треба пам'ятати, щоб не нарватися на...

Нові «п’ятисотки» вже в обороті: що треба пам’ятати, щоб не нарватися на фальшивку

Этот материал также доступен на русском языке
Офіційний сайт Нацбанку України повідомив, що з 25 квітня вводяться в обіг нові 500-гривневі купюри. Нові купюри ходитимуть нарівні з надрукованими у попередні роки. І поступово замінять своїх пошкоджених та зношених попередників.

Зазвичай у цей період стають активними шахраї.

В личині соціальних працівників або якихось «доброзичливців» вони відвідують людей похилого віку з пропозицією: ось, мовляв, нові п’ятисотки ввели, старі ще кілька днів – і все, у грубку на розпалювання. Давайте, бабусю, свої старенькі п’ятисотки, а ось вам натомість – новенькі, хрусткі. Ах, що ви, що ви, дякувати не треба – це моя робота.

Таким чином відбувається «чесний» обмін (читай – обман) п’ятисоток на «ляльку» зі схожих сувенірних папірців або картинок з кольорового принтера. І лише за кілька годин, а то й днів, бабуся (або дідусь) виявляє, що «все, що нажито непосильною працею» (тут – немає іронії) відразу випарувалося. Випарувався подарунок онукові на день народження, випарувалося відвідування аптеки, випарувалося бажання закрити нарешті борги за комуналку. Багато чого випарувалося.

Пам’ятайте про це, шановні читачі. Добра вам, співгромадяни, і нехай наповняться ваші гаманці чесно заробленими п’ятисотками.

P.S. Не хочеться навіть говорити про якусь недовіру до нашого НБУ. Просто, якщо не зустрічав старі, зашарпані п’ятисотки, а їх друкують нові, то погані думки у голову лізуть: а чи не є це «включенням друкарського верстата» у гіршому розумінні цього терміна? Але все ж таки вірмо Нацбанку.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні