Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУ Пенсійному фонді не хочуть враховувати північний стаж під час розрахунку пенсії....

У Пенсійному фонді не хочуть враховувати північний стаж під час розрахунку пенсії. Що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо в трудовій книжці є запис про роботу в той час, то стаж має бути зарахований без будь-яких уточнюючих довідок. Головне, щоб запис був зроблений із дотриманням необхідних вимог.

«В Пенсійному фонді Житомира не хочуть враховувати стаж з 1983 року по 1987-й, зароблений в Радянському Союзі, у Мурманську. Вимагають апостиль на довідці з архіву про договір і зарплату. Довідка прийшла мені поштою в 2016 році. Моїм друзям, які пішли на пенсію два і три роки тому, такий стаж зарахували, а мені не хочуть.

В квітні мені виповнюється 60 років. Як діяти в цій ситуації? Звертатися в суд? Адже це чотири роки стажу, а якщо врахувати, що робота там йшла рік за півтора, то це вже шість років.

Юрій Рибкін, м. Житомир»

Запис у книжці та строковий договір

Якщо в трудовій книжці є запис про роботу в той час, то стаж має бути зарахований без будь-яких уточнюючих довідок. Головне, щоб запис був зроблений із дотриманням необхідних вимог (дата, наказ тощо) і без усіляких виправлень. Неважливо, що це була робота на території колишнього СРСР. В законодавстві немає обмежень з цього приводу.

А от щоб цей стаж зарахували у полуторному розмірі, тоді дійсно потрібно підтвердити, що ви працювали на підставі договору. Робота в районах Крайньої Півночі до 1991 року дійсно зараховується в стаж як рік за півтора. Однак це здійснюється тільки за умови, що така робота виконувалася за умови укладання строкових договорів.

Чому апостиль не потрібен

Зауважимо, що існує Угода про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року. Ця Угода, між іншим, передбачає, що необхідні для пенсійного забезпечення документи, видані в належному порядку на території держав, що входили до складу СРСР до 1 грудня 1991 року, приймаються без легалізації (тобто без апостилю).

На жаль, в червні 2022 року Росія з цієї Угоди вийшла в односторонньому порядку. Україна це зробила пізніше – в листопаді. Однак, ваша довідка була видана ще у 2016 році, коли легалізація не вимагалася. Це може бути аргументом в суді, якщо у Пенсійному фонді назустріч все-таки не підуть.

На цю користь додамо ще один аргумент. Стаж роботи громадян України за її межами підтверджується документами, легалізованими відповідно до законодавства. Але це не стосується роботи на території колишнього СРСР, що зазначено в пункті 22 «Порядку підтвердження наявного стажу…», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів №637 від 12 серпня 1993 року.

Нещодавно ми відповідали на запитання, чому заблокували пенсію із Росії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні