Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаРізне«Вірю, що ворогів наших буде розбито»

«Вірю, що ворогів наших буде розбито»

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Як переживають війну пенсіонери». У ній ми розповідаємо історії людей старшого віку з різних куточків нашої країни про те, як вони справляються з труднощами воєнного часу.

І сьогодні наша історія про пенсіонерку з Таврійська Херсонської області Ольгу Миролюбову, яка зараз мешкає в Одесі.

Війна виявилася не просто чутками

Усвідомлювати, що втратив власний дім, особливо коли тобі 63 роки, дуже важко. Пенсіонерка Ольга Миролюбова була змушена залишити своє рідне місто – окупований Таврійськ. Спочатку вона потрапила до Хмельницької області.

– Нас там було одинадцять чоловік в одній кімнаті. Ось і переїхала звідти в Одесу до сестри. Діти на Хмельниччині залишилися.

Ольга зізнається: вона не вірила, що може розпочатися війна.

  • Навіть не передбачала такого. Гадала, що просто чутки такі страшні ходять. У мене там купа рідні. Так сталося: багатьох членів моєї родини (вважалися кулаками) свого часу виселили до Іркутської області.

Про сьогоднішню «позицію» родичів із країни-агресора жінка не говорить. Плаче.

Не можна просто сидіти на дивані

– Ніколи не гадала, що все так обернеться в моєму житті. Це називається «втратити все». Хоча… Жива залишилася, діти живі – вже добре. Ось намагаюся себе підтримувати якось, з людьми спілкуватися, на лекції ходжу (йдеться про проект Ольги Філіппової «Ми разом!»*), інші віддушини шукаю. Зрозуміла, що не можна просто сидіти на дивані, треба чимось займатися. Зв’язалася з волонтерами, запитала, чим можу допомогти. А чим я можу допомогти? Пенсія невелика. Але вихід знайшовся: почала шкарпетки для наших захисників в’язати. Віддавала волонтерам, а ті їх уже хлопцям на фронт передавали.

На моє запитання: «У що ви вірите?», Ольга відповідає твердо:

  • Вірю в Україну. Воїнам нашим вірю. А ще те, що добро переможе. Я вірю, що наших ворогів буде розбито. Обов’язково. Цим і я живу.

 

Де в Одесі допомагають переселенцям старшого віку?

«Ми разом!» – це зустрічі в межах проекту Гуманітарного штабу хранителів часу онлайн (засновниця проекту – журналістка Ольга Філіппова, голова громадської організації «Всеукраїнська спілка активного довголіття «ІТ-бабусі»). Це насамперед підтримка тих, хто змушений був через війну залишити свої будинки і знайшов притулок в Одесі – люди старшого віку та їхні рідні. Тут можна поспілкуватися, отримати психологічну допомогу, а також допомогу у вигляді продуктових наборів та ліків.

Марія Котова. Фото авторки

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні