П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляП'ять корисних захоплень: чим урізноманітнити життя на пенсії

П’ять корисних захоплень: чим урізноманітнити життя на пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Хобі (захоплення) є джерелом радості, гармонії та інших позитивних емоцій. За допомогою хобі можна розширити коло друзів і навіть заробити гроші.

Пропонуємо топ-5 найкорисніших захоплень для фізичного та психічного здоров’я людини.

1. Читання художньої та наукової літератури 

Читання хороших книг стимулює наші розумові здібності, розвиває уяву, покращує пам’ять, розширює кругозір та змушує переживати різноманітні емоції.

2. Рукоділля

Будь-які творчі заняття руками позитивно впливають на нервову систему. Активна дрібна моторика заспокоює нас, відновлює ритм серця і викликає почуття задоволеності.

3. Прослуховування музики

Захоплення музикою знижує рівень депресії та тривоги, вона сприятливо впливає на зміцнення імунної системи. Крім того, при прослуховуванні музики виділяється гормон радості дофамін.

4. Заняття спортом і танцями

Помірні заняття спортом або танцями – це чудове кардіо-тренування, що дозволяє зміцнити серце та судини, кістково-м’язовий скелет і дихальну систему. Активні захоплення сприяють оновленню клітин, оскільки насичують мозок киснем.

5. Колекціонування

Якщо вірити статистиці, то щонайменше 20% людей на землі щось збирають. Це сувеніри, фантики, марки, монети, природні камені, листівки, календарі та інше. Вченими доведено, що колекціонери менш схильні до ризику розвитку депресій та психічних розладів, ніж усі інші. Ще один цікавий факт: чоловіки займаються колекціонуванням частіше, ніж жінки. Серед затятих збирачів – найбільше осіб віком від 50 років.

***

Як оздоровлюють нас мурзики і шарики?

До хобі можна віднести і любов до тварин, адже багато хто просто не уявляє своє життя без «хвостатиків». А яку користь вони приносять нашому здоров’ю?

Догляд за домашніми вихованцями нормалізує тиск та рівень холестерину, покращує стан крові.

А регулярні прогулянки з котами та собаками благотворно впливають на серцево-судинну систему і підвищують імунітет.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні