Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСвітла седмиця: чим цей час відрізняється від усіх інших свят?

Світла седмиця: чим цей час відрізняється від усіх інших свят?

Этот материал также доступен на русском языке
Світла седмиця (Світлий тиждень, Великодній тиждень) – перші сім днів святкування Святого Великодня – від власне Великодня до Неділі Фоміної.

У ці дні треба постаратися відмовитися від суєти, залишити мирські турботи і тривоги. Світ наповнений вищою духовною радістю про воскреслого Господа. Смерть переможена, і немає місця сльозам та зневірі.

  1. На Світлій седмиці скасовуються піст у середу і п’ятницю, земні поклони. Ранкові та вечірні молитви замінюються співом Великодніх годин.
  2.  Щодня після Літургії відбувається святкова хресна хода, і протягом усієї седмиці треба щоденний дзвонити в усі дзвони.
  3.  У п’ятницю, коли відбувається святкування ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», після літургії буває, за звичаєм, мале освячення води.
  4.  Починаючи з дня Великодня і до його віддання (на 40-й день) віруючі зустрічають одне одного великоднім вітанням «Христос Воскресе!» – «Воістину Воскресе!».
  5. Протягом усієї седмиці Царська брама православних храмів розкрита навстіж – на знак того, що Воскресіння Христове відкрило доступ до Божої благодаті. Нині ллється через Царську браму на грішну землю божественне світло людинолюбства, миру, радості.
  6.  У Світлу суботу парафіянам роздають шматочки артосу (хліба, який освячується на Великдень і лежить перед відкритою царською брамою всю седмицю).
  7. На Світлій седмиці не належиться ходити на цвинтарі, не слід затьмарювати пасхальну радість скорботою по покійних, адже і вони зазнають полегшення у ці дні. Всі люди – живі і померлі – радіють разом з Янголами, прославляючи Воскресіння Христове.
  8.  На честь Великодня на Світлій Седмиці дозволяється будь-якій людині дзвонити у дзвони у небогослужбовий час. Тризвін не мусить припадати на Літургію або вечірню службу, щоб не заважати людям молитися у храмі.

З «Настільної книги священнослужителя»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні