Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому багатьом пенсіонерам не роблять перерахунок за стажем?

Чому багатьом пенсіонерам не роблять перерахунок за стажем?

Этот материал также доступен на русском языке
Человек, работавший после назначения пенсии, имеет право на перерасчет каждые два года.

«Я пішов на пенсію за віком в 2015 році, маючи 40 років стажу. Після цього продовжував працювати ще шість років. Спитав у місцевому Пенсійному фонді, чи маю право подати заяву на перерахунок пенсії, але мені відмовили.

Володимир Яковенко, с. Водяна Балка, Полтавська обл.»

Людина, яка працювала після призначення пенсії, має право на перерахунок кожні два роки. Це передбачено частиною 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазвичай, щоб зробити перерахунок пенсії по стажу, потрібно написати відповідну заяву. Це можна зробити не раніше, ніж через 2 роки з моменту призначення або останнього перерахунку пенсії.

Однак в 2017 році до законодавства були внесені зміни, згідно з якими заяву можна не писати.

В березні кожного року Пенсійний фонд перевіряє право працюючих людей на відповідний перерахунок пенсії і робить його автоматично з 1 квітня, навіть якщо заява не надавалася.

Отже, якщо ви продовжували працювати і раніше не зверталися по перерахунок, то його могли робити автоматично в 2018-му, 2020-му і 2022 роках.

Можливо, на сьогоднішній день всі ваші додатково відпрацьовані періоди вже враховані в стаж без вашої участі. В такому разі подавати заяву на перерахунок пенсії немає потреби, про що і кажуть в Пенсійному фонді.

Рекомендуємо просто уточнити, чи дійсно всі періоди вашої роботи враховані до стажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні