Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо ми святкуємо в Лазарєву суботу?

Що ми святкуємо в Лазарєву суботу?

Этот материал также доступен на русском языке
Воскресіння Лазаря через чотири дні після поховання було унікальним. Ця подія схвилювала Єрусалим і багатьох жителів Палестини. Люди усвідомили, що між ними є явний Посланець Всевишнього.

Що ми святкуємо в Лазарєву суботу?

Відповідає ієрей Андрій Чиженко:

«За тиждень до Світлого Воскресіння Христового перед святом Входу Господнього до Єрусалиму в суботу згадується воскресіння Спасителем Лазаря. Ця субота називається Лазаревою.

Ця історія докладно описана в 11-му розділі Євангелія від Івана. Спаситель воскресив не просто померлого, а й того, хто був чотири дні в труні і почав розкладатися. У священній історії євреїв це був безпрецедентний випадок. Старозавітні пророки воскресали померлих, але тільки тих, які упокоїлися зовсім недавно.

Воскресіння Лазаря через чотири дні після поховання було унікальним. Ця подія схвилювала Єрусалим і багатьох жителів Палестини. Люди усвідомили, що між ними є явний Посланець Всевишнього. Вони визнали в Господі нашому Ісусі Христі Месію, хоч і мали збочене уявлення про Нього як про земного царя, який повинен позбавити євреїв від римського панування, дати їм земне благоденство та панування над іншими народами. Завдяки воскресінню Лазаря став можливим Вхід Господній до Єрусалиму при великому збігу народу, радісний та урочистий.

Саме воскресіння Лазаря і зустріч Христа людьми, що відбулася після нього, біля воріт єврейської столиці послужили поштовхом для винесення смертного вироку Спасителеві на нараді юдейських старійшин у середу перед Великоднем. Вони скоїли воістину сатанінський страшний гріх. Переконавшись, що у світ прийшов Месія (бо ніхто не творив таких справ, які чинив Христос), вони заради збереження своєї влади, статусу та матеріального благополуччя свідомо відмовилися від Нього і зважилися на вбивство.

Для нас Лазарєва субота є першою «ластівкою» Великодня – Світлого Воскресіння Христового. Воскресіння Лазаря є символічним: це воскресіння у Христі всіх нас, кожної людини. Для Бога немає нічого неможливого. Які б найважчі гріхи не обтяжували душу людини, треба тільки покаятися і покликати Бога, і Він, як люблячий Батько, воскресить кожного з нас.

Лазарєва субота та Вербне воскресіння – це зупинка-оазис у рятівній пустелі Великого посту. Це промінь ранкової зорі-надії перед мороком людської зради та зречення від Бога на Страсному тижні.

Як писав Борис Пастернак у вірші «На Страсній»:

«Смерть можна буде побороти
Зусиллям Воскресіння».

ДО ВІДОМА. Цього року Лазарєва у суботу 8 квітня.

Читайте також: Лазарєва субота: що святкують цього дня і як правильно його провести?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні