Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яТарілка здорового харчування: що це означає?

Тарілка здорового харчування: що це означає?

Этот материал также доступен на русском языке
Свого часу відомий медик Гіппократ сказав: «Ми є те, що ми їмо». Він дотримувався думки, що хвороби людини – це результат порушення харчування. Яке ж харчування сприяє здоров'ю?

Експертами Гарвардської школи громадської охорони здоров’я було розроблено Тарілку здорового харчування. Це свого роду посібник для здорового, збалансованого харчування.

Основну частину прийому їжі мають становити овочі та фрукти – 1/2 тарілки.

Різні овочі та фрукти містять різні вітаміни та мінерали і в різних кількостях. Якщо харчуватися різноманітно, організм отримуватиме всі необхідні поживні речовини.

Потім перевагу треба віддавати цільнозерновим – 1/4 тарілки.

Цільнозернові – це зерна пшениці, ячмінь, пшоно, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них.

Решту слід «закрити» білками – 1/4 тарілки.

Джерела великої кількості білка: риба, курка, індичка, кролик, яйця, квасоля, сочевиця, горіхи, сир, йогурт. Телятина і свинина також містять багато білка, але їх споживання бажано обмежити.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що готові м’ясні продукти або оброблене м’ясо (солене, копчене, в’ялене) є канцерогенами для людини. Такий висновок зроблено з урахуванням численних досліджень.

Тарілка здорового харчування також включає вживання корисних рослинних олій (оливкова, кукурудзяна, арахісова). Їх у помірній кількості радять додавати до овочевих салатів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні