Статті

Консерви є шкідливими чи корисними: що наука думає про консерви

Консервовані продукти часто вважають менш поживними порівняно зі свіжими та замороженими. Це пов’язують із тим, що вони втрачають важливі компоненти під час приготування.

Технологія приготування консервів у промислових умовах передбачає тривалу обробку продуктів за високих температур і під тиском.

Подібна обробка проводиться без доступу кисню і сонячного світла, тому частина вітамінів в консервах все ж таки зберігається, наприклад, вітаміни A, E, K, РР і D. Також залишаються деякі вітаміни групи В, а у рибних консервах – ненасичені жирні кислоти Омега-3.

При цьому треба враховувати, що готова продукція може містити велику кількість солі.

Якщо риба або м’ясо консервується у власному соку, то в консервах немає жодних добавок, окрім солі, цукру та спецій. Якщо ж до складу консервів входить олія, то кількість жирів, найімовірніше, перевищує допустиму для дієтичного харчування. А якщо консерви містять томат, то до їх складу також можуть входити крохмаль та борошно.

Не особливо корисними є і консервовані гриби та овочі, які зазвичай проходять попередню обробку у вигляді смаження або копчення. Це може призвести до утворення в них канцерогенів.

Однозначно сказати, що всі консерви шкідливі або корисні, не можна. Тому при виборі подібних продуктів слід враховувати свій стан здоров’я та протипоказання при лікувальних дієтах.

Новое на сайте

  • Новини

Навіть попри заповіт ці люди матимуть свою частку спадщини

Спадкування — це перехід майнових прав і обов’язків від померлої особи до її спадкоємців. В…

07/10/2025 07:21
  • Новини

Лічильники газу: кому доведеться платити за граничними нормами споживання

Лічильник газу — це прилад, який вимірює обсяг спожитого природного газу. Саме за його показаннями…

07/10/2025 05:29
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 7 жовтня: який регіон України під загрозою

У разі погіршення погодних умов варто обмежити поїздки та слідкувати за оперативними повідомленнями синоптиків.

06/10/2025 23:59
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 7 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

06/10/2025 23:46
  • Новини

Українка перевірила 4 види сметани: 3 з них опинилися з добавками

Як відрізнити справжню сметану від фальсифікату без лабораторії? Один крапель йоду – і все стане…

06/10/2025 22:57
  • Новини

Якщо не користуєтеся карткою «Ощадбанку», готуйтеся платити

Власники карток «Ощадбанку», які їх не використовують протягом року, ризикують втратити зайві гроші. Однак є…

06/10/2025 21:19