Статті

Консерви є шкідливими чи корисними: що наука думає про консерви

Консервовані продукти часто вважають менш поживними порівняно зі свіжими та замороженими. Це пов’язують із тим, що вони втрачають важливі компоненти під час приготування.

Технологія приготування консервів у промислових умовах передбачає тривалу обробку продуктів за високих температур і під тиском.

Подібна обробка проводиться без доступу кисню і сонячного світла, тому частина вітамінів в консервах все ж таки зберігається, наприклад, вітаміни A, E, K, РР і D. Також залишаються деякі вітаміни групи В, а у рибних консервах – ненасичені жирні кислоти Омега-3.

При цьому треба враховувати, що готова продукція може містити велику кількість солі.

Якщо риба або м’ясо консервується у власному соку, то в консервах немає жодних добавок, окрім солі, цукру та спецій. Якщо ж до складу консервів входить олія, то кількість жирів, найімовірніше, перевищує допустиму для дієтичного харчування. А якщо консерви містять томат, то до їх складу також можуть входити крохмаль та борошно.

Не особливо корисними є і консервовані гриби та овочі, які зазвичай проходять попередню обробку у вигляді смаження або копчення. Це може призвести до утворення в них канцерогенів.

Однозначно сказати, що всі консерви шкідливі або корисні, не можна. Тому при виборі подібних продуктів слід враховувати свій стан здоров’я та протипоказання при лікувальних дієтах.

Новое на сайте

  • Новини

Нетипово тепла кінцівка осені: прогноз погоди в Україні на 26 листопада

Осінь не поспішає йти. Синоптики прогнозують у середу до +14°C.

25/11/2025 22:30
  • Новини

Магнітна буря посилюється: прогноз фахівців і поради лікарів на 26 листопада

Сонячна активність стрімко зростає. Чому завтрашній день бути складним для метеозалежних?

25/11/2025 21:30
  • Новини

Чи пропаде стаж, якщо не оформити вчасно цифрову трудову: фахівці пояснили

Оцифрування трудових. У Держслужбі з питань праці пояснили, що буде зі стажем до 2004 року,…

25/11/2025 20:30
  • Новини

Купіть здоров’я за копійки: найкорисніші бюджетні консерви, які зміцнюють серце і кістки

Виявляється консерви — лікують. Які саме продукти в банках ефективно покращують роботу мозку, оздоровлюють судини…

25/11/2025 19:30
  • Новини

Саджанці плодових дерев стрімко підуть у ріст – ось що радять зробити досвідчені садівники

Якщо ви хочете, щоб саджанці добре прижилися у вашому саду, допоможе звичайний прийом, котрим нехтують…

25/11/2025 19:00
  • Новини

Кредит на вас — без вашого відома: як працює нова хвиля онлайн-шахрайства

Шахраї оформляють позики в інтернеті за лічені хвилини. Як довести свою непричетність до оформлення кредиту,…

25/11/2025 18:30