Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧого не можна робити під час прийому ліків

Чого не можна робити під час прийому ліків

Этот материал также доступен на русском языке
Майже всі ми за своє життя приймаємо якісь лікарські препарати. Асортимент антибіотиків значний і постійно розширюється. Ліки вимагають особливої уваги при їх використанні.

Багато лікарських препаратів слід застосовувати лише за призначенням лікаря, який дасть вам рекомендації щодо їх застосування. Але є загальні правила прийому лікарських засобів, перерахуємо деякі з них.

1. Не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, які призначив лікар, навіть якщо самопочуття покращало. Особливо небезпечно це робити під час прийому антибіотиків. Через це може виникнути антибіотикорезистентність: бактерії пристосовуються, і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

2. Категорично не можна вживати алкоголь одночасно з прийомом ліків. Практика показує, що при такому поєднанні виникають найбільші ускладнення.

3. Не вживайте ліків, у яких минув термін придатності. Найменше «зло» від цього – неефективне лікування, у гіршому ж випадку ви завдасте непоправної шкоди власному здоров’ю.

4. Не використовуйте одночасно кілька лікарських засобів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки у разі одночасного прийому дадуть велике навантаження на шлунок та печінку.

5. І найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без призначення лікаря. Тільки медичний фахівець може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту та режим прийому, дозування, яке є ефективним і одночасно безпечним, визначати, чи сумісні препарати, які ви вживаєте, і запобігти можливим негативним наслідкам.

За інформацією МОЗ

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні