Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСиндром замороженого плеча: що це таке і як лікуватися

Синдром замороженого плеча: що це таке і як лікуватися

Этот материал также доступен на русском языке
Біль у плечі може бути викликаний таким досить поширеним захворюванням, як синдром «замороженого плеча».

Хто ризикує на нього захворіти і як можна повернути руці колишню рухливість, розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

Найчастіше хворіють люди старшого віку

Синдром «замороженого плеча», або адгезивний капсуліт – це запальне захворювання капсули плечового суглоба, у якому виникають спайки і рубці. В результаті фіброзу та зменшення об’єму суглобової порожнини різко обмежується рухливість суглоба, що призводить до вираженого порушення функції руки. Але не панікуйте: при своєчасному зверненні до лікаря та адекватній терапії можливим є повне одужання. Більше того, у деяких щасливчиків синдром минає самостійно.

Синдром «замороженого плеча» переважно зустрічається у пацієнтів віком 50-70 років, жінки хворіють на нього частіше за чоловіків. В особливій групі ризику – пацієнти з цукровим діабетом другого типу, на яких припадає майже 20 відсотків усіх випадків захворювання.

Через що виникає запалення?

Точну причину виникнення синдрому «замороженого плеча» досі не встановлено. Вважається, що пусковим механізмом запального процесу може стати травма плеча, оперативне втручання у цій області, хронічні навантаження суглоба, інфекція, пухлина, порушення обміну речовин, гормональний збій. Також синдром нерідко стає наслідком інших захворювань –

  • цукрового діабету, 
  • шийного або грудного відділу,
  • ендокринних та аутоімунних патологій,
  • інсульту,
  • інфаркту,
  • хвороби Паркінсона.

Відіграють роль і вікові зміни, спадковість, стресовий фактор.

Як проявляється?

Основний і первинний симптом захворювання – це стійкий ниючий біль в ураженому суглобі, причому як у напруженому стані, так і в розслабленому. Зазвичай він турбує без впливу видимих подразників, але може посилюватися після фізичного навантаження, а також у нічний час, що призводить до хронічного недосипання.

Спочатку біль, як правило, локалізується в плечовій зоні і в області лопатки, пізніше переходячи на шийну зону і безпосередньо на сам суглоб. Також можуть спостерігатися набряк і припухлість.

На другій стадії захворювання наявність спайок та рубців у суглобовій капсулі призводить до значного обмеження рухів в ураженому суглобі, особливо при обертанні та відведенні плеча. Це завдає відчутного дискомфорту у побуті: людині стає складно вмиватися, розчісуватися, їсти, переодягатися. Через кілька місяців відбувається майже повне блокування суглоба, що може спричинити тривалу непрацездатність.

На третій стадії захворювання починається «розморожування» плеча, і діапазон рухів поступово відновлюється.

До якого лікаря звертатися?

При ознаках болю і скутості в плечі слід звернутися до лікаря-травматолога або ревматолога. Діагноз ставиться на підставі скарг пацієнта, огляду та спеціальних тестів. Іноді призначаються рентгенографія або МРТ плечового суглоба, аналізи крові та суглобової рідини.

Методи лікування «замороженого плеча» залежать від стадії захворювання і можуть включати:

  • ін’єкції препаратів на основі гіалуронової кислоти;
  • прийом знеболювальних, протизапальних засобів;
  • застосування мазей, гелів, компресів;
  • фізіотерапію, масаж та лікувальну фізкультуру.

Крім того, щоб виключити навантаження на суглоб, рекомендується тимчасово знерухомлювати його за допомогою м’якої пов’язки.

Якщо консервативне лікування не дає відчутних результатів протягом двох місяців, пацієнту може бути рекомендовано артроскопічну операцію.

Допоможуть вітаміни

Для запобігання розвитку запалення у плечовому суглобі рекомендується уникати стресів, травм, підвищених навантажень та перенапруження в області плечей, вести здоровий спосіб життя (правильно харчуватися, бути фізично активним, відмовитися від шкідливих звичок). Також важливими є регулярні профілактичні огляди, і за погодженням з лікарем навесні та восени прийом курсу вітамінів.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні