П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк відбувається таїнство соборування?

Як відбувається таїнство соборування?

Этот материал также доступен на русском языке
Єлеосвячення, або Соборування – це Таїнство, в якому при помазанні певних частин тіла освяченим єлеєм, тобто олією, для хворого випрошують благодать зцілення від недуг, від хвороб тілесних і духовних.

Крім тілесного зцілення, в Таїнстві просять і про відпущення гріхів, бо більшість хвороб є наслідком гріха, тоді як сам гріх – хвороба духовна.

За словами вчителів Церкви, при Єлеосвяченні відпускаються гріхи забуті (але не свідомо приховані на сповіді!), наприклад, через свою малозначущість для людини. Однак сукупність цих гріхів може важким тягарем лягти на душу і стати причиною не лише розладу духовного здоров’я, але й, як наслідок, тілесних захворювань.

Таїнство Єлеосвячення, як і інші Таїнства, має євангельське походження, воно було встановлене Самим Христом. Як ми дізнаємося з 6-го розділу Євангелія від Марка, «покликавши дванадцятьох, почав посилати їх по двоє, даючи їм владу над нечистими духами. Вони пішли і проповідували, щоб покаялися; виганяли багатьох бісів і багатьох хворих мазали оливою і зціляли».

Згідно з цим свідченням, ще до голгофських страждань Спасителя існувало таке священнодійство, воно допомагало хворим і тілесно, і духовно. Про Таїнство Єлеосвячення в Посланні святого апостола Якова сказано: «Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім’я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться» (Як. 5: 14–15).

Напевно, не випадково в Таїнстві використовується олія, або, висловлюючись слов’янською мовою, єлей. Ще в давнину єлей використовувався як один із лікарських засобів для змащення, змащування ран. Крім того, грецькою мовою слова єлей і милість співзвучні, і тому єлей стає символом, знаком милостей Божих, що виливаються на стражденного в момент здійснення цього Таїнства.

Чому соборування найчастіше проводиться перед смертю?

Окремо треба сказати про соборування людей, які перебувають при смерті. Іноді багато хто боїться цього Таїнства, вважаючи, що воно призведе до швидкої смерті. Але терміни людського життя залежать тільки від волі люблячого Бога, і Господь нерідко подовжує життя вмираючого саме з тією метою, щоб він міг гідно підготуватися до переходу у Вічність – сповідатися, причаститися і зібратися.

Нерідко викликаний до помираючого священик одразу здійснює три ці Таїнства, послідовно. Соборування для вмираючої людини є абсолютно необхідним, адже вона часто вже просто фізично не може сповідатися – але Таїнство Єлеосвячення звільнить її від тягарю тих гріхів, у яких вона і хотіла б, але вже не встигла, не змогла покаятися в Таїнстві Покаяння.

ДО ВІДОМА

Таїнство може відбуватися як у храмі, так і вдома. За традицією, загальне Соборування у багатьох храмах відбувається у дні Великого посту.

Не відбувається Єлеосвячення над хворими, які у несвідомому стані, і навіть над буйними психічними хворими.

Протоієрей Андрій Ніколаїді

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні