П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНа які хвороби вказують болі в животі

На які хвороби вказують болі в животі

Этот материал также доступен на русском языке
Біль у животі – симптом, що часто зустрічається, який не завжди має дуже важливе значення. Однак гострий і виражений біль практично завжди є ознакою захворювання органів черевної порожнини.

Він може бути єдиним показанням до хірургічного втручання та потребує прийняття оперативних рішень. Біль у животі – особливо важливий симптом у дітей та осіб похилого віку, при ВІЛ-інфекції та прийомі імуносупресорів.

Гастрит або виразкова хвороба шлунку

Болить під ложечкою, тобто у середині грудної клітки.

Що робити?

Якщо такі болі часто з’являються, не затягуйте з візитом до гастроентеролога. Для полегшення стану можна прийняти антацидний препарат (особливо при печії). Для профілактики нападів болю виключіть із раціону все кисле, гостре, мариноване, грубу волокнисту їжу, а також газовані напої та алкоголь.

Проблеми з печінкою – холецистит (запалення жовчного міхура), жовчнокам’яна хвороба

Біль у правому підребер’ї, віддає у поперек справа, у праву половину грудної клітини або праве плече. Супроводжується відчуттям гіркоти в роті, іноді блювотою жовчю, після якої настає полегшення.

Що робити?

У розпал нападу можна прийняти спазмолітичний препарат, він зменшить біль. Також підуть на користь ферментні препарати. Якщо біль не минув або посилюється, потрібно викликати «швидку»: вихід каменю з жовчного міхура може потребувати термінової медичної допомоги. Якщо минув – все одно не затягуйте з візитом до лікаря-гастроентеролога та обстеженням.

Гострий панкреатит – запалення підшлункової залози

Болі зверху живота – справа, ліворуч, у центрі. Сильний біль виникає після недавнього (і, як правило, надлишкового) прийому алкоголю, гострої або жирної їжі. Крім нього, відчувається сухість і неприємний присмак у роті, виникає багаторазове блювання, що не приносить полегшення.

Що робити?

Негайно слід викликати «швидку»: гострий панкреатит – небезпечний стан, який може призвести до безповоротної загибелі частини підшлункової залози. До приїзду лікаря не можна нічого їсти, пити, потрібно лягти, приклавши до живота холодну грілку.

Проблеми з кишечником

Болить біля пупка і трохи нижче. Нагадує короткочасні різі або перейми. Біль з’являється після вживання їжі, багатої на грубу клітковину, фруктів, міцної кави. Нерідко супроводжується здуттям живота, метеоризмом, запором або проносом.

Що робити?

Звільніть живіт від одягу, що стягує, приляжте. Легкими рухами погладьте живіт навколо пупка за годинниковою стрілкою. Можна прийняти спазмолітичний препарат. Зазвичай болі минають самостійно за кілька хвилин. Але якщо таке трапляється регулярно, треба показатися гастроентерологу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні