Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає запор?

Чому виникає запор?

Этот материал также доступен на русском языке
Така делікатна проблема, як запор, може виникнути у людини будь-якого віку. Іноді вона є епізодичною (тимчасовою), іноді – хронічною (постійною). Її характер залежить головним чином причини появи.

Запор – для більшості пацієнтів це порушення функції кишечника, що характеризується тривалішими, порівняно з нормою, інтервалами між дефекаціями, утрудненою дефекацією, недостатнім випорожненням кишечника та ущільненням випорожнень.

Однак подання цієї поширеної проблеми дуже розпливчасте і може відрізнятися від пацієнта до пацієнта і навіть лікарів різних спеціальностей.

  1.  Мало води щодня. Люди мало п’ють, багато хто обмежується кавою, чаєм та солодкою водою з газом. Однак потрібна вода – це чиста питна, бажано без газу.
  2.  Мало клітковини (грубих харчових волокон). Нема чому розбухати і активізувати перистальтику, нема з чого розмножуватися корисній мікрофлорі, зате є від чого розростатися умовно-патогенним мікробам.
  3.  Мало руху. При активній роботі тренованих м’язів преса евакуація відходів відбувається легше, а перистальтика стає стабільнішою.
  4.  Помилки у дозах та приводах для призначення антибіотиків.
  5.  Зловживання проносними препаратами.
  6.  Занадто редуковані дієти для схуднення – мало їжі як такої і часто гостра нестача клітковини.
  7.  Пухлини кишечника, механічна травма, хронічний стрес та захворювання внутрішніх органів, зокрема залоз внутрішньої секреції, наприклад, щитовидної.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні