Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯку пенсію призначать дружині льотчика після його смерті

Яку пенсію призначать дружині льотчика після його смерті

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за втратою годувальника призначається у розмірі 50% від пенсії за віком, яку отримував померлий.

«У минулому я пілот цивільної авіації з великим стажем. Отримую пенсію за вислугу років приблизно 20 тисяч гривень. Чи може дружина після моєї смерті отримувати частину моєї пенсії? Якщо так, то яку?

Сергій Перваков, м. Кременчук»

Як правило, пенсія за втратою годувальника призначається у розмірі 50% від пенсії за віком, яку отримував померлий. Це передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто дружина може відмовитися від своєї пенсії й натомість отримувати половину пенсії чоловіка. Є чимало випадків, коли це справді вигідно.

Але саме в цьому разі є важливий аспект. Пілотам цивільної авіації часто призначають пенсії за вислугу років і робиться це за особливими правилами. Формула розрахунку таких пенсій принципово відрізняється від формули звичайних пенсій за віком. Розмір пенсії льотчика може становити до 85% його досить високої зарплати. Проте дружина не може претендувати на половину такої пенсії. Проблема полягає в тому, що порядку призначення пенсії за втратою годувальника дружинам працівників цивільної авіації не існує.

Якщо вдова пілота захоче перейти на пенсію чоловіка, спочатку його пенсію перерахують за загальними правилами. Тобто годувальника умовно переведуть на звичайну пенсію за віком без урахування льотних заслуг і потім вже половину такої звичайної пенсії призначать дружині. Яким саме може бути розмір пенсії за віком у вашому випадку, можуть прорахувати тільки в Пенсійному фонді, з урахуванням наявних даних про зарплату і загальний стаж роботи.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні