Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи індексується пенсія за втратою годувальника?

Чи індексується пенсія за втратою годувальника?

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір пенсії за втратою годувальника призначається у розмірі 50% від пенсії за віком, яку б теоретично отримував годувальник.

«Я народилася 1954 року. Я є інвалідом з дитинства ІІ групи. Отримую пенсію за втратою годувальника у розмірі 2027 гривень і соціальну допомогу з інвалідності у розмірі 2100 гривень. Стаж у мене 27 років. Хочу дізнатися, чи індексується пенсія за втратою годувальника. Як призначили мінімальну, так її й отримую.

Тетяна Задніпрянець, Хмельницька обл.»

Відразу уточнимо, що з 1 грудня прожитковий мінімум становить уже не 2027 гривень, а 2093 гривні. При цьому мінімальна пенсійна виплата з 1 березня становить 2100 гривень.

Розмір пенсії за втратою годувальника призначається у розмірі 50% від пенсії за віком, яку б теоретично отримував годувальник.

Припустімо, годувальник отримував би 3000 гривень. Вам від цієї суми дістається половина, тобто 1500 гривень. І вже до цієї суми зверху встановлюється доплата, щоб пенсія була не нижчою за мінімальну.

Пенсія самого годувальника періодично індексується, але коли ми беремо від неї лише 50%, цього не відчувається. Інше питання, що прожитковий мінімум і мінімальна пенсія хоча б трішки, але періодично зростають.

До речі, у вашому випадку індивідуальний стаж не відіграє жодної ролі, тому розмір пенсії залежить не від нього, а від стажу та зарплати годувальника.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні