Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.
Обрядовий гречаний пиріг
Яворівський пиріг – це ще одна страва, яка увійшла до нематеріальної культурної спадщини. Його випікають у різних районах Львова, проте є припущення, що його рецепт вигадали у селі Яворів. Цей великий гречаний пиріг традиційно готують на обрядові свята. Його подають зі сметаною, холодцем або борщем.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 550 грамів,
- молоко – 250 грамів,
- дріжджі пресовані – 30 грамів або сухі дріжджі – 6 грамів,
- яйця – 2 штуки,
- олія – 2 чайні ложки,
- картопляне пюре – 1,5 кілограма,
- гречана цибуля ріпчаста – 5 штук,
- цукор, сіль, перець чорний і сало – за смаком.
Приготування
- Відварити картопляне пюре та гречану кашу.
- Нашаткувати цибулю, обсмажити її в олії або на салі.
- Змішати цибулю з гречкою і товченою картоплею, посолити і поперчити.
Замісити тісто для пирога.
- Пресовані дріжджі підсипати ложкою цукру і дати їм розійтися. При використанні сухих дріжджів додати їх в борошно і перемішати.
- Замісити некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, щіпки солі, цукру та одного яйця.
- Додати масло або розтоплене сало, вимісити тісто як на вареники.
- Накривши тісто рушником, поставити в тепле місце, щоб виросло.
Коли тісто підросте, пом’яти його.
- Розділити навпіл і кожну половину знову розділити на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, другу – трохи меншу розміром 1/3.
- З тіста більшого розміру розкотити коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти.
- З меншої частини тіста зробіть коло вгорі пирога.
Форму змастити і обсипати борошном. Викласти на дно форми велике коло тіста, щоб краї трохи звисали. Проколоти тісто виделкою і наповнити начинкою з гречки, картоплі та цибулі. Начинку утрамбувати, накрити меншим колом і защепити краї. Проколоти виделкою ще раз зверху і змастити збитим яйцем.
Випікати пиріг при температурі 190-210 градусів близько години до рум’яної скоринки.