Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому і коли в Україні перераховують пенсії?

Кому і коли в Україні перераховують пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Перерахунки пенсій бувають масові та індивідуальні.

Індивідуальный перерахунок

Це коли людина донесла якийсь документ, що впливає на розмір пенсії, або настали обставини, які дають право на підвищення саме її пенсії.

Найпоширеніший приклад: людина відпрацювала після виходу на пенсію ще два роки і претендує на перерахунок пенсії за стажем.

Масовий перерахунок

Це коли відбувається перерахунок пенсій через збільшення прожиткового мінімуму або здійснюється індексація пенсій. До масового перерахунку можна віднести, наприклад, встановлення вікових надбавок.

До речі, якщо людина працює, а прожитковий мінімум виріс, то їй надбавку за стаж не перерахують. Але ми припустимо, що чоловік із нашого прикладу вже не працює, і розглянемо, як могла змінитися його пенсія у грудні 2022 року.

Тоді прожитковий мінімум збільшився з 2027 до 2093 гривень. У його випадку відбулося збільшення надбавки за 2 роки понаднормового стажу. Була 40,54 гривні, а стала 41,86 гривні (2093 грн. х 2%). Тобто в такому прикладі пенсія збільшилася лише на 1,32 гривні.

***

У березні очікується обіцяна індексація. У зв’язку з цим треба бути готовим до того, що нові пенсії зазвичай не індексують. Причина – вони і так призначаються з урахуванням нового показника середньої зарплати по країні. Один із основних смислів індексації полягає якраз у тому, щоб підтягувати розміри пенсій, призначених давно, адже при їх розрахунку використовуються нижчі (застарілі) показники середньої зарплати.

Але якби пенсію у нашому прикладі таки вирішили проіндексувати, то на певний відсоток множили б не саму пенсію, а саме показник середньої зарплати, який підставляється у формулу розрахунку (у наведеній формулі це 10 846,37 гривні).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні