Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЧи можна отримати два посвідчення, якщо ветеран має два пільгові статуси?

Чи можна отримати два посвідчення, якщо ветеран має два пільгові статуси?

Этот материал также доступен на русском языке
Правовий статус ветеранів війни регламентується Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

«У мене 21 рік вислуги у Збройних силах. За службу на сході України мені надали статус учасника бойових дій (УБД). На сьогоднішній день я «особа з інвалідністю внаслідок війни 2 групи довічно». Під час надання нового статусу мені видали нове посвідчення, а посвідчення УБД вилучили. У мене є інформація, що посвідчення інваліда війни дійсне за наявності посвідчення учасника бойових дій. Як мені повернути документ УБД, щоб можна було користуватися пільгами?

Дмитро Терешкун, м. Заліщики, Тернопільська обл.»

Правовий статус ветеранів війни регламентується Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-ХII від 22 жовтня 1993 р. (у редакції від 1 січня 2023 р.). До ветеранів війни, зокрема, належать:

  •  особи з інвалідністю внаслідок війни;
  •  учасники бойових дій;
  •  учасники війни.

Перші дві категорії ветеранів ті, хто безпосередньо виконував обов’язки військової служби. Різниця лише в тому, що статус учасника бойових дій не передбачає встановлення інвалідності, що настала внаслідок війни.

***

Водночас обидві категорії мають право на значну кількість пільг. Наприклад, особам з інвалідністю внаслідок війни надається 100% знижка на оплату житлово-комунальних послуг (у межах норм споживання), а учасникам бойових дій 75% знижка.

Для кожної категорії пільговиків прописано певні соціальні гарантії. Право на них дає пільгове посвідчення, в якому вказано статус пільговика. Такий статус може бути лише один.

Якщо людина має право на кілька статусів, вона може вибрати той, який вигідніший (дає більше пільг).

Це загальноприйнятий підхід, що підтверджується законодавчими актами.

***

Статтею 18 Закону №3551-ХІІ передбачено, що ветеранам війни вручаються посвідчення та знаки. Якщо учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни одночасно є особами, на які поширюється дія зазначеного закону, то видається одне посвідчення на їх вибір і у ньому робиться відмітка про встановлення іншого правового статусу.

Щоб не було жодних сумнівів, звернемося також до Порядку виготовлення та видачі посвідчень і знаків (Постанова Кабміну №302 від 12 травня 1994 року, у редакції від 20 грудня 2022 р.). Там дослівно сказано: «особам, які мають право на отримання кількох посвідчень відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», видається лише одне посвідчення на їх вибір».

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні