Омела біла — чагарникова рослина, що паразитує на деревах, причому на багатьох видах: тополі, кленах, соснах, вербах, березах та інших, включаючи плодові. Поселяється на верхівці дерева або на його гілках і розростається вічнозеленим, найчастіше густим кущем.
Збирають усі частини рослини, причому весь рік, але краще це робити взимку (до березня). Гілки завтовшки більше 1 см не годяться.
У народній медицині омела біла використовується з давніх-давен. Найчастіше зілля призначають при кровотечах (маткових, шлунково-кишкових, легеневих), а також при геморої.
Внутрішнє застосування відварів та настоїв з омели є ефективним при запаленні слизової оболонки шлунка та кишечника (гастрит, ентерит, коліт), при хворобах нирок (нефрит та інших), жіночих хворобах (матка, запалення придатків), захворюваннях нервової системи (істерія, нав’язливі стани, підвищена тривожність).
Зовнішньо застосовують при шкірних хворобах (нариви, виразки, псоріаз), хворобах суглобів (подагра, ревматизм), ранах, жіночих хворобах, геморої.
ВАЖЛИВО! Сапоніни і алкалоїди, що містяться в рослині, надають їй отруйних якостей — передозування препаратами з омели викликає нудоту і блювання, супроводжується сильним проносом.
Як приготувати омелу для застосування?
Відвар
60 г сухого листя засипають в 1 л окропу і варять протягом 5 хвилин. Через 20 хвилин після вимкнення гарячий відвар омели проціджують. Охолодженим відваром просочують марлю або бинти і прикладають до хворого місця. Такий відвар рекомендується при артриті та ревматизмі, а також використовується для сидячих ванн при геморої.
Настоянка
Заливають подрібнену омелу 1:10 горілкою і настоюють 3 тижні. Приймають по 1 чайній ложці 2 рази на день за 20-25 хвилин до їди протягом місяця.
Чай
Заливають 1/4 частину чайної ложки порошку з листя омели 200 мл окропу, настоюють 20 хвилин. П’ють по 0,5 склянки 2 рази на день – вранці та ввечері.
Лідія Новичихіна, травниця
Нагадаємо, ми розповідали, чим корисний гінкго білоба.