Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені з Австралії довели, що картопля зовсім не шкідлива для здоров'я

Вчені з Австралії довели, що картопля зовсім не шкідлива для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Картопля є однією з найпоширеніших продуктів харчування у всьому світі та однією з основних кулінарних страв.

Картопля має погану репутацію нездорової їжі, але насправді вона навіть не шкідлива для здоров’я. Все залежить від того, як ви її готуєте та з чим їсте.

Картопля не підвищує ризик розвитку діабету 2 типу і в принципі не шкодить нашому організму, всупереч поширеній думці.

Чому у картоплі погана репутація?

Картопля є одним з найпоширеніших продуктів харчування у всьому світі та однією з основних кулінарних страв. Вона займає четверте місце у світі за обсягом виробництва та споживання після кукурудзи, пшениці та рису. Незважаючи на це, картопля здобула погану репутацію як нездоровий продукт. Чому?

  • По-перше, картопля містить крохмаль, а це означає, що в ньому багато вуглеводів.
  • По-друге, у попередніх медичних дослідженнях вона часто асоціювалася з розвитком захворювань, таких як діабет 2 типу.

Це призвело до того, що у здоровому харчуванні картоплі часто уникають, приділяючи більше уваги іншим овочам.

Вчені спростовують стреотипи

Але нове дослідження, проведене австралійським Університетом Едіт Коуен, спростовує стереотип про шкоду цього коренеплоду здоров’ю. Вчені вирішили вивчити взаємозв’язок між овочами, картоплею та розвитком діабету 2 типу.

З’ясувалося, що люди необов’язково піддавалися вищому ризику розвитку діабету 2 типу, коли їли картоплю, тому що дослідження змогло розрізнити різні способи приготування картоплі.

Наприклад, картопляне пюре та картопля фрі, мабуть, пов’язані з більш високим ризиком розвитку діабету 2 типу. Але просто варена картопля такого ризику не дає.

Але чому варена картопля відрізняється від інших?

Справа в тому, що картопляне пюре зазвичай готують з іншими інгредієнтами, такими як вершкове масло та вершки. Ці речі можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Крім того, більшість страв із картоплі часто йдуть з іншими продуктами, такими як газовані напої та червоне м’ясо, що може підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Варена картопля, навпаки, зазвичай не містить цих додаткових інгредієнтів. І сам собою шкоди не несе.

Чи є місце картоплі в здоровому раціоні?

Хоча дослідження чітко встановило, що картопля необов’язково шкідлива для здоров’я, залишається питання: чи корисна картопля? Чи можна ії  їсти, дотримуючись здорового харчування?

Згідно з дослідженням, відповідь на 100% ствердна. Картофель сам по собі є вуглеводом, який необов’язково шкідливий. Вуглеводи також мають погану репутацію, але, як і картопля, у них немає чіткого поділу. Не всі види вуглеводів шкідливі, деякі важливі.

Картопля, зокрема, є джерелом вуглеводів, мінералів, вітамінів, харчових волокон та білка. Замість макарони на основі пшениці або білий рис, вибрати картоплю може бути набагато більш здоровою альтернативою.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні