Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк відстрочка у призначенні пенсії впливає на її розмір та чи варто...

Як відстрочка у призначенні пенсії впливає на її розмір та чи варто продовжувати працювати?

Этот материал также доступен на русском языке
Вийти на пенсію у 60 років у 2023 році можуть українці, які накопичили не менше 30 років страхового стажу. Але за бажання кожен може відстрочити свій вихід на заслужений відпочинок і таким чином хоч трохи, але збільшити пенсію.

У Пенсійному фонді зазначили, що законодавство України про пенсійне забезпечення містить норми, які заохочують громадян до пізнішого виходу на пенсію.

Тим, хто отримав право на пенсію за віком, але вирішив працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії.

У ПФУ пояснили, як зростає основний розмір пенсії при призначенні з відстрочкою:

  • на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, при відстроченні виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на період менше 60 місяців, то за кожен рік такої відстрочки вона отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5 х 12).

За два роки пізнішого виходу на пенсію — 12% (0,5 х 24) тощо. А от відстрочка на шість років (це 72 місяці) вже збільшить основний розмір пенсії на 54% (72 х 0,75).

Про свій намір піти на пенсію з відстроченням українець має обов’язково повідомити Пенсійний фонд.

Якщо ж людина не повідомила про таке бажання, а в Реєстрі застрахованих осіб є інформація про весь її страховий стаж (оцифрована паперова трудова книжка), пенсію призначать автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

Якщо ж людина продовжує працювати і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперова трудова книжка не була оцифрованою, вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше.

Читайте також: Чому українцям можуть призупинити виплату пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні