Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі вітаміни краще приймати взимку?

Які вітаміни краще приймати взимку?

Этот материал также доступен на русском языке
Відсутність свіжих овочів та фруктів, а також короткий світловий день погано впливають на наше самопочуття – виникає млявість та апатія. Лікарі розповідають, якими вітамінами можна підтримати свій організм у холодну пору року.

Для повноцінної роботи організму потрібно доповнення до основного раціону харчування як вітамінів. Збалансовані вітамінні комплекси покращують обмінні процеси в організмі, стимулюючи вироблення гормонів, зміцнюючи загальну опірність, жінкам у дітородному віці покращують репродуктивні функції. У зимові періоди надзвичайно важливо пити вітаміни через загострення вірусних хвороб.

ВІТАМІН С

Найпопулярнішим у зимовий час вважається вітамін С, оскільки багато хто впевнений, що він бореться з вірусами. Це не зовсім так: вітамін С бере участь у багатьох обмінних процесах, сприятливо впливає на імунну систему, але противірусного ефекту не має. Проте при вірусних інфекціях потреба нашого організму в ньому збільшується.

Дієтолог та ендокринолог Яна Корольова пояснила, що найкраще отримувати вітамін С із овочів та фруктів. На нього багаті усі види капусти, у тому числі квашена, салатне листя, цитрусові, болгарський перець і навіть картопля.

Однак не завжди достатня кількість вітаміну С надходить з їжі, а при деяких захворюваннях шлунку вітаміни взагалі погано засвоюються, і тоді лікар призначає аптечні препарати з вітаміном С. При цьому слід пам’ятати, що передозування вітаміну С може збільшити ризик утворення каменів у нирках і викликати багато інших неприємних симптомів.

ВІТАМІН D

ВІТАМІН D також важливий у зимовий час. Він не тільки надходить з їжі, а й формується під впливом ультрафіолетових променів. Вітамін D є важливою речовиною для організму: відповідає за засвоєння кальцію, бере участь у холестериновому обміні, нормалізує згортання крові, пригнічує ріст і утворення ракових клітин, корисний при надмірній вазі та ламкості кісток. Однак перш ніж приймати вітамін D, потрібно звернутися до лікаря і визначити його рівень в крові. Безконтрольно приймати вітамін D не можна, тому що він має властивість накопичуватися в організмі, що загрожує блювотою, запорами, проблемами із серцевим ритмом і запамороченнями.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні