Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо дасть українцям впровадження накопичувальної пенсійної системи та чи збільшаться пенсії?

Що дасть українцям впровадження накопичувальної пенсійної системи та чи збільшаться пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні середній розмір пенсії, згідно з даними Пенсійного фонду України, у 2022 році становив трохи вище за 4622 грн. Фактично це 112 євро на місяць. Тим часом у сусідній Польщі середня пенсія перевищує 600 євро. Уряд України вирішив 2023 року закласти основу для майбутнього зростання пенсійних виплат. Саме з цією метою планується запровадження другого рівня пенсійної системи – накопичувального. Хоча є й інші причини.

Детальніше про них розповіла заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону, пише соціальна платформа.

Перша причина — співвідношення працюючих та пенсіонерів, яке зараз становить 1:1. Це дуже мало для нормального функціонування солідарної системи та забезпечення гідних пенсійних виплат.

“У 2022 році один офіційно працевлаштований громадянин в Україні утримував через солідарну пенсійну систему одного пенсіонера. І це означає, що ми повинні платити дуже низькі пенсії, або платити дуже високий єдиний соціальний внесок.

Фактично, у нормальній ситуації на одного пенсіонера має бути хоча би дві-три працюючі людини. І таке зниження співвідношення кількості пенсіонерів, що працюють до кількості, стає загрозливим. І, на жаль, тенденції погіршилися в результаті військових дій, оскільки багато працездатних українців поїхали за кордон”, – підкреслила Марчак.

Другою причиною, за її словами, є швидкі темпи зменшення коефіцієнта заміщення, тобто того, який відсоток поточної зарплати в майбутньому забезпечуватиме пенсійна виплата.

«Країні вже зараз треба думати над тим, яким чином ми будемо врегулювати пенсійні питання і проблеми в майбутньому, і які системні рішення ми пропонуватимемо. Власне запровадження накопичувальної пенсійної системи — одне із системних рішень», — наголосила заступниця голови Мінсоцполітики.

Впровадження накопичувальної пенсійної системи – це не лише підвищення пенсій, а й загалом про можливість їх виплачувати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з медпрацівників зможе вийти на пенсію достроково.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні