П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли в Європі виходять на заслужений відпочинок: кому підняли пенсійний вік, а...

Коли в Європі виходять на заслужений відпочинок: кому підняли пенсійний вік, а хто на черзі?

Этот материал также доступен на русском языке
В Європі триває тенденція до збільшення кількості людей похилого віку. З одного боку, це добре – довголіття показує якість життя.

З другого падає народжуваність, а отже, працездатного населення стає недостатньо, щоб у майбутньому утримувати пенсіонерів. І знову на порядку денному постає питання про підвищення пенсійного віку.

З вересня 2022 року на рік підняли пенсійний вік для жінок у Швейцарії – з 64 до 65 років. Тепер там і жінки, і чоловіки виходять на пенсію у 65 років: так законодавці бачить ґендерну рівноправність. При цьому рівність непомітна у розмірах заробітної плати: зарплати жінок у Швейцарії більш ніж на 30% поступаються зарплатам чоловіків.

Але відпрацювавши по 40 років, швейцарським чоловікам, як і жінкам, не вистачає пенсій для гідного життя в рідній країні. Часто пенсіонери продають своє житло і їдуть на місце проживання – у Францію, Чехію і навіть країни Латинської Америки.

***

Про пенсійну реформу заявив восени 2022 року і президент Франції Еммануель Макрон. За його словами, мінімальний вік виходу на пенсію буде поступово збільшено з нинішніх 62 років до 65 років до 2031 року. Реформа розпочнеться вже з літа 2023 року, але президент уже зараз готовий обговорювати з профспілками новий, «компромісний», пенсійний вік для французів – 64 роки.

Якщо пенсійний вік залишити таким, яким він є зараз, уряду доведеться знизити розмір пенсій – дав зрозуміти глава держави.

***

Хочуть переглянути пенсійний вік і роботодавці в Німеччині, хоча вік виходу на пенсію в Німеччині і так поступово підвищується – з 2012 року. В даний час він збільшується на місяць щороку, а з 2024 року підвищуватиметься щорічно на два місяці, доки не досягне 67 років. Але на той час цей захід не дасть потрібного ефекту переконані у Міністерстві економіки. Там ще 2021-го пропонували «відпускати» на пенсію не раніше 68 років, але пропозиція не знайшла підтримки.

До 2030 року всім бебі-бумерам (людям, які народилися невдовзі після Другої світової війни) буде понад 65 років і всього через кілька десятиліть кількість літніх німців уперше в історії перевищить кількість дітей. Якщо це станеться, німецька пенсійна система, швидше за все, звалиться міркують фахівці. Тому, крім інших заходів, необхідним є збільшення пенсійного віку і вирішити це питання бажано до 2026 року.

Де живуть найдоросліші та наймолодші пенсіонери?

У топ-5 країн, де на пенсію йдуть максимально пізно, входять Греція, Італія, Ісландія, Норвегія та США. Там і чоловіки, і жінки, як правило, одержують пенсію у 67 років.

Молоді пенсіонери, не рахуючи країн пострадянського простору, живуть у Китаї. Там жінки йдуть на пенсію у 50-55 років, а чоловіки – у 60 років. У 63 роки йдуть на заслужений відпочинок мешканці Мальти. Чоловіки Австрії та Хорватії виходять на пенсію у 65 років, а жінки трохи раніше – у 60 років та у 62,6 року відповідно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні