П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли дадуть пенсію доярці?

Коли дадуть пенсію доярці?

Этот материал также доступен на русском языке
Жінки, які працювали доярками, мають право на пенсію після досягнення 55 років при стажі вказаної роботи не менше 20 років.

«Я народилася 1963 року. З 1978-го по 2001 рік працювала на фермі дояркою. З того часу не працювала за станом здоров’я, перенесла дві операції. У якому віці я можу вийти на пенсію? Хотіла вийти на пенсію у 50 років як доярка у 2013 році. Але мені відмовили, бо забракло півтора року стажу. Копії документів додаю.

Світлана Усатенко, Одеська обл.»

Не вистачає пільгового стажу

Нагадаємо, що зараз жінки, які працювали доярками, мають право на пенсію після досягнення 55 років при стажі вказаної роботи не менше 20 років (за умови виконання встановлених норм обслуговування). Раніше такі пенсії призначалися взагалі у 50 років, але в 2015 році правила посилили.

Якщо взяти весь ваш трудовий стаж, то він, мабуть, становить не більше 23 років. Ми не знаємо, скільки саме пільгового стажу вам нарахували, з огляду на те, що у зазначені роки ще входить навчання і декрет.

Також важливо розуміти, що робота у колгоспі зараховується до стажу в повному обсязі лише за умови виконання мінімуму трудової участі. Наприклад, якщо людина в якомусь році відпрацювала 150 трудоднів, а нормою було встановлено 200, то до стажу зарахують лише 150 днів. Якщо ж навпаки, людина відпрацює цього року не менше 200 трудоднів, то у стаж зарахують весь рік – календарно.

Можливо, з усіх цих причин у вас не назбиралося 20 повних років роботи дояркою.

 Загальний стаж треба перевіряти ще раз

Тепер розглянемо варіант з виходом на звичайну пенсію за віком у 60 років, тобто – цього року. З урахуванням додаткових змін у законодавстві, що відбулися у 2017 році, тепер і така перспектива виглядає нерайдужною. 2023 року пенсію за віком призначатимуть лише людям, які мають не менше 30 років стажу. У вас їх точно немає.

Наступна можливість оформити пенсію за віком буде при досягненні 63 років. Для вас це буде 2026 рік. На той момент люди цього віку зможуть оформити пенсію за наявності стажу від 23 до 33 років. Але, як ми розуміємо, у вас і 23 роки набирається із натяжкою. Якщо на той момент ви таку кількість стажу підтвердити не зможете, тоді соціальну пенсію призначать не раніше 65 років.

Щоб точно розрахувати наявну кількість стажу з урахуванням усіх нюансів, краще ще раз звернутися до Пенсійного фонду.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні