Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗа якими ознаками можна розпізнати хвороби нирок?

За якими ознаками можна розпізнати хвороби нирок?

Этот материал также доступен на русском языке
Хвороби нирок можуть тривалий час протікати практично без симптомів, тому часто люди не поспішають звертатися до лікаря.

Запідозрити, що є проблеми з нирками, можна до того, як захворювання стане хронічним.

1. Перше, що має насторожити – відчуття постійної втоми, яка не минає навіть після повноцінного відпочинку. Це відбувається через шкідливі сполуки, що накопичилися, впоратися з якими нирки вже не в змозі.

2. Нез’ясовна слабкість, стомлюваність, головний біль і підвищена температура – наслідок порушення обміну речовин та запального процесу.

3. Надмірна сухість шкіри або свербіж. Коли нирки хворі, вони перестають належним чином контролювати рівень шкідливих речовин у організмі. Токсини, накопичуючись у крові, викликають свербіж.

4. Зверніть увагу на зовнішній вигляд – при хворобах нирок часто бувають набряки вранці на обличчі та на ногах, що минають надвечір. Шкіра стає блідою, сухою, з жовтуватим відтінком.

5. Зміна кольору, запаху і кількості сечі, що виділяється, теж має насторожити.

Чи можна визначити хворобу нирок за набряками?

Запитання читачки:

– Раптом почали набрякати ноги нижче гомілки. Це ознака ураження нирок?

Відповідає лікарка-нефролог Дар’я Коровінченко:

– Ми не орієнтуємося на набряки, вони бувають і безбілкові, які можна виявити за біохімічним аналізом крові. Набряки виникають також при захворюваннях серця.

На відміну від ниркових, які, крім ніг, можуть бути і на руках, і на повіках і з’являються вранці, серцеві набряки виникають ближче до вечора.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні