Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи є користь від знежиреного молока і чим воно відрізняється від цільного

Чи є користь від знежиреного молока і чим воно відрізняється від цільного

Этот материал также доступен на русском языке
Існує безліч домислів та міфів про знежирене молоко. Одні стверджують, що в ньому менше «шкідливих» насичених жирів, інші вважають, що молочний жир дуже корисний. Деякі просто стурбовані високим рівнем його переробки.

Давайте розберемо користь для здоров’я, потенційну шкоду та наукові дослідження знежиреного молока.

Що таке знежирене молоко?

Насправді це просто молоко, з якого було видалено більшу частину молочного жиру і додано деякі вітаміни шляхом збагачення. Основні відмінності цільного молока та знежиреного полягають у калорійності та вмісті жиру.

Мені стало цікаво, як виробляється знежирене молоко. Спочатку, як і ви, думав, я що корів просто садять на дієту (жарт), але все виявилося не так.

Виявляється, для знежиреного молока виробники використовують відцентровий сепаратор для видалення жирових кульок з молока. Вони обертають молоко з надзвичайно високою силою та швидкістю.

Під час цього процесу молоко і жир відокремлюються та стікають по двох жолобах, що ведуть у різні ємності всередині центрифуги. Кому це знадобилося і головне, навіщо?

Історія знежиреного молока

Цікаво, але воно починало своє «життя» як відгодівельна добавка для свиней. Фермери додавали його в корм, щоб зробити його смачнішим і спонукати свиней їсти більше. Чесно кажучи, чим їх не влаштувало звичайне молоко, я не зрозумів.

За останні кілька десятиліть знежирене молоко для багатьох стало бажаною альтернативою цілісному, оскільки люди боялися шкоди, яку завдають тваринні жири, і хотіли знизити калорійність харчування.

Але це не про нас. У Росії, швидше за все, ті, хто став купувати знежирені продукти, просто потрапили на прийом маркетологів, погналися за «модою» або бажанням схуднути.

А ось у США ще 1980 року Міністерство сільського господарства випустило рекомендації щодо харчування із закликом «розумно» вживати жири. У 1985 році Міністерство пішло ще далі і рекомендувало населенню перейти на знежирені молочні продукти.

Моя бабуся виявилася хитрішою, і розумнішою і просто все життя розбавляє жирне молоко водою. А що так було? Так.

В останні роки «страх» перед тваринним жиром поступово слабшає, і продаж знежиреного молока почав падати. Крім нижчого вмісту жиру та калорій, знежирене молоко нічим не відрізняється від цільного, тобто має такий же живильний профіль. Смішно, але часто це молоко коштує дорожче, ніж звичайно.

Як і всі молочні продукти, знежирене молоко містить усі незамінні амінокислоти та вважається повноцінним джерелом білка. У молоці зберігаються вітаміни A, В1, В2, В5, В6, В12, D, E, фолієва кислота та холін.

Нерідко знежирене молоко збагачене вітамінами А та D. Це необхідно, тому що воно втрачає їх при видаленні жиру. А виробник гордо пише на упаковці слово “збагачено”! Нерідко покупець інтуїтивно бере саме цей варіант, адже додали сюди важливі вітаміни!

Ось тільки є проблема – для засвоєння жиророзчинних вітамінів А і D організму потрібно, щоб з їжею надходив жир, а для засвоєння кальцію необхідний вітамін D. Ланцюжок зрозуміли?

Молоко багате на мінерали, крім кальцію в ньому є фосфор, калій, селен, магній, цинк, натрій і мідь.

Яку користь дає знежирене молоко

Оскільки в ньому набагато менше калорій, воно має більш високу густину білка, ніж інші види. Якщо хтось хоче збільшити споживання білка при додаванні мінімальної кількості калорій – ось ідеальний варіант.

Справді важливим є те, що в молоці міститься багато кальцію. Втім, як і у більшості молочних продуктів. Кальцій необхідний для формування, зростання та відновлення кісток.

Це особливо важливо, оскільки ми старіємо. Щоб зберегти кісткову масу і як профілактика остеопорозу молоко та молочні продукти — чудовий вибір.

Мінус знежиреного молока

Проблема полягає у втраті натуральних жиророзчинних вітамінів. До них відносяться вітаміни А, D, а також вітамін Е, який у невеликих кількостях міститься в молоці, хоча про це мало хто згадує.

Всі ці вітаміни розчиняються у жирах, які таке молоко втрачає в процесі виробництва. Варто зазначити, що збагачення не є обов’язковим, і деякі виробники цього просто не роблять.

Є теорія, що лактоза з знежиреного молока може значно впливати на рівень цукру в крові після прийому їжі. Смішно, але ця ідея заснована на тому, що в такому молоці мало жиру, який за його наявності уповільнив би травлення.

Правду кажучи, є дослідження, в яких стверджується, що жиророзчинні вітаміни чудово засвоюються і знежирене молоко не викликає вищої глікемічної реакції. Вірити чи ні справа кожного.

Які можна зробити висновки

Знежирене молоко має як плюси, так і мінуси. Умовно воно пропонує аналогічний набір вітамінів та мінералів, проте більше білка на калорію.

Цілісне молоко смачніше і містить всі поживні речовини в їх природному співвідношенні. Вирішальним чинником під час виборів є особисті переваги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні