Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли дадуть пенсію та як перевірити її нарахування

Коли дадуть пенсію та як перевірити її нарахування

Этот материал также доступен на русском языке
На численні питання майбутніх пенсіонерів та пенсіонерів зі стажем на сторінках газети "На пенсії", а також на сайті відповідають кваліфіковані юристи.

Коли дадуть пенсію?

«Я народилася 1963 року. Хочу запитати: коли я зможу отримувати пенсію?

Людмила Григор’єва, лист надійшов на електронну пошту редакції»

На сьогоднішній день пенсійний вік в Україні встановлено на рівні 60 років і для чоловіків, і для жінок.

Ви досягнете пенсійного віку наступного року. Але пенсію за віком вам оформлять лише за наявності 30 років стажу. З

аяву на призначення пенсії з усіма необхідними документами важливо подати протягом трьох місяців від дня народження. Якщо стажу не вистачить, то пенсію призначать у 63 або 65 років.

Як перевірити нарахування пенсії? 

«Я пішла на пенсію в 2014 році. В той час з пенсії утримували 15 процентів. Але після скасування цього виплати залишилися без змін. Як перевірити правильність нарахування пенсії? 

Світлана Яльницька, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Дізнатися, як саме розраховується ваша пенсія, можна або безпосередньо в Пенсійному фонді або на порталі електронних послуг ПФУ. Якщо у вас є сумніви в правильності розрахунку, то можна звернутися, наприклад, до обласного управління. Зі свого боку зазначимо два варіанти, через які могли обмежувати розмір пенсії.

З жовтня 2011 року жінкам поступово почали підвищувати пенсійний вік. Але непрацюючим жінкам, які мали не менше 30 років стажу, дозволялося все одно виходити на пенсію в 55 років. Проте розмір пенсії таким жінкам зменшували на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

***

Ми не знаємо точно дату вашого народження. Припустимо, що ви пішли на пенсію в 2014 році, коли вам виповнилося 55 років. Але за новим законодавством жінки, які, наприклад, народилися в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, вже б мали виходити на пенсію в 58 років і 6 місяців. Якщо ж ви не стали чекати цього віку, а пішли на пенсію саме в 55 років, тобто на два з половиною роки раніше, то пенсію мали урізати на 15% (по 0,5% за 30 місяців).

Планувалося, що такі урізані пенсії будуть виплачувати довічно, але в 2017 році цю норму змінили. Тепер в законі зазначено, що зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення нового пенсійного віку та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою такого віку. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.

***

За такою логікою, розмір вашої пенсії мали б переглянути через 5 років після призначення, тобто в 2019 році. Інша справа, що ви могли того і не помітити. Це залежить від складових самої пенсії, а також від тих підвищень, що відбувалися протягом останніх років. Припустимо, у вас основний розмір пенсії менше мінімального. До нього встановлена доплата до прожиткового мінімуму. Потім до пенсії додають 15%, які урізали в 2014 році. Але загальний розмір пенсії разом з доплатою до мінімального все одно може залишитися незмінним.

Підкреслимо, що наша відповідь зроблена на припущеннях, бо точних даних про вашу пенсію у нас немає. Але саме такий приклад виглядає дуже доречним.

Також можна згадати, що у 2015-2017 роках на 15% урізалися пенсії працюючих громадян. Якщо їх розмір був вище 150% прожиткового мінімуму, то пенсію виплачували лише у розмірі 85% від призначеної суми. Але цю норму також скасували. Вас вона, імовірно, не торкнулася.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні