П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяМандарини – користь та шкода для здоров'я: що обов'язково потрібно знати кожному

Мандарини – користь та шкода для здоров’я: що обов’язково потрібно знати кожному

Этот материал также доступен на русском языке
Мандарини – це не лише солодкі та соковиті цитрусові фрукти, а й незамінний атрибут Нового року. Яка користь мандаринів, а кому ці фрукти протипоказані?

Раніше ми розповідали, як зробити кислі мандарини солодкими.

Чим корисний мандарин

Достатньо лише вдихнути аромат мандаринів, і відчуття свята забезпечене. У мозку самі собою з’являються асоціації з Новим роком. Цей фрукт містить безліч корисних речовин, вітамінів та антиоксидантів.

У мандаринах великий вміст вітаміну С, а для організму в холодний сезон він просто необхідний, тому що його основні завдання – активувати імунні клітини та допомогти організму впоратися з вірусами та інфекціями. Мають значення умови транспортування – якщо під час неї плоди перемерзли, вітаміну С у них буде мало.

Корисні властивості мандаринів, доведені наукою:

1. Прискорення обміну речовин. Завдяки малій калорійності, мандарини допомагають позбутися зайвих кг, покращити обмін речовин за рахунок кальцію і калію, вгамувати голод і створити почуття ситості, тому що в них є клітковина.

2. Гарна робота нирок. Через цитрусові в сечі збільшується кількість цитратів, що перешкоджають кристалізації і відкладення калієвих солей, які можуть потім трансформуватися в ті ж відкладення.

3. Допомога кишечнику. Мікрофлора шлунково-кишкового тракту нормалізується, а травлення покращується, знову ж таки завдяки клітковині.

4. Зміцнення захисних функцій організму. У прожилках, які не рекомендується видаляти, міститься нобілетин, який має протизапальний ефект. Для полегшення кашлю та боротьби з мокротинням корисний чай зі шкірки цього фрукта.

5. Поліпшення стану шкіри. Вживання мандаринів сприяє боротьбі з раннім старінням, прискоренню загоєння ран та поліпшенню стану шкіри загалом.

6. Користь для зору. Завдяки вітамінам А і С покращується зір, а також кровообіг очей, нормалізується очний тиск, знижується ризик катаракти.

7. Зміцнення серця. У цих помаранчевих плодах багато калію, потрібного серцю. Також у них є алкалоїд синефрин, що знижує «поганий» холестерин.

Коли мандарини можуть нашкодити і кому не можна їх їсти

При виразці дванадцятипалої кишки чи шлунка, холецеститі, гепатиті чи нефриті цитрусові їсти не можна. Також вони знаходяться під забороною для тих, хто страждає від коліту, гастриту, ентериту та від підвищеної кислотності.

Алергія – нерідкий побічний ефект від будь-яких цитрусових. Людям із цукровим діабетом потрібно вживати фрукт із обережністю або зовсім відмовитися від нього.

Згідно з рекомендацією лікарів, дітям до 3 років не варто давати мандарини. Та й дорослим краще надто не захоплюватися, з’їдаючи більше 5 штук на день.

Як вибрати найсмачніші мандарини

Навряд чи хтось хоче заплатити гроші за фрукт, який потім виявиться кислим та несмачним. Тому мандарини треба вміти обирати. Шкірка стиглого та солодкого фрукта буде без плям, м’яких ділянок та різних деформацій. Вона щільно прилягає до плоду, тоді як у мандаринів, що перезріли, шкірка сильно відстає від м’якоті.

Шкірка має бути пружною і рівномірно забарвленою. Тяжкість плоду говорить про його соковитість. А гілочки і листя – тільки рекламний хід, ні про яку свіжість вони не говорять.

Мандарини можна зберігати півтора місяці. Тому купувати їх наперед до новорічного столу цілком допустимо. У холодильнику фрукти повинні зберігатися за температури 3–8 градусів, а без нього вони «проживуть» максимум тиждень.

Чи треба мити мандарити перед споживанням

Перед їжею мандарин добре миють, оскільки багато постачальників обробляють плоди різними хімічними засобами для якісного зберігання, запобігання плісняві та грибку.

Вже давно традицією стала купівля мандаринів до новорічного столу, і справді найактивніше їх продають саме в грудні.

Різновидів мандаринів є багато. Але, знаючи нехитрі прийоми, можна вибрати найкращі та смачні плоди. Не варто забувати і про протипоказання – якщо ви входите до категорії людей, кому з тих чи інших причин мандарини краще не їсти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні