П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо зміниться у призначенні пенсії для тих, хто мешкає в окупації?

Що зміниться у призначенні пенсії для тих, хто мешкає в окупації?

Этот материал также доступен на русском языке
Частина наших співгромадян поки що перебуває на тимчасово окупованих територіях. Це створює різні проблеми, зокрема, пов'язані з призначенням пенсій.

Парламентарії розглядають законопроект, який має спростити призначення пенсії у таких випадках. Що хочуть змінити?

За законодавством України, потенційні пенсіонери повинні звертатися по пенсію протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку. Тоді пенсію буде виплачено сповна від дня, що йде після дня народження. Але всі, хто проживали або проживають на тимчасово окупованій території або території, де ведуться бойові дії, з об’єктивних причин не можуть звернутися до Пенсійного фонду по призначення пенсійних виплат.

У зв’язку з цим до Верховної Ради було подано законопроект №8198 від 11 листопада 2022 року, який вносить відповідні зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

13 грудня парламент взяв цей документ за основу зі скороченням терміну підготовки. Коли його буде ухвалено і він набуде чинності, пенсійні виплати мешканцям «гарячих точок» призначатимуться незалежно від терміну звернення:

  • пенсіонерам за віком – з дня, що йде після дня досягнення пенсійного віку;
  • особам з інвалідністю – відповідно до дати встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи.

Така норма діятиме тимчасово – на період дії воєнного стану в нашій країні або в окремих її місцевостях і протягом трьох місяців після його припинення (скасування).

Це дозволить людям звертатися по пенсійні виплати пізніше за тримісячний термін і при цьому не втрачати грошей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні