Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк приготувати кутю: три оригінальні рецепти

Як приготувати кутю: три оригінальні рецепти

Этот материал также доступен на русском языке
Кутя – це головна різдвяна страва. Кожна господиня готує кутю на свій лад. Але обов'язково одна умова – кашу варять на воді, адже вона має бути пісною. Саме з куті і починається різдвяне гуляння на Святвечір (6 січня).

Кожен член сім’ї, перш ніж доторкнутися до 12 страв із частуваннями, повинен з’їсти бодай ложку цієї каші. Традиційно ця каша готується із пшениці, але є й інші варіанти.

Кутя з рису

Інгредієнти: Рис – 1 склянка (200 г)

Ізюм – 1 ст. ложка

Мед – 1 ст. ложка

Горіхи – 2 шт

Мак – 100 г

Цукати – 2 ст. ложки

Відварити рис у воді у пропорції 1/3. У гарячий рис слід додати промиті у теплій воді родзинки та цукати. Якщо цукати дуже великі, їх можна трохи подрібнити ножем чи блендером. Підсушити на сухій сковороді мак та горіхи окремо і додати до рису.

Заправляємо кутю з рису однією ложкою меду. Краще заправляти, коли рис ще теплий і готову страву ще на півгодини накрити кришкою і обмотати рушником, щоб наситився рис ароматом від цукатів.

Кутя із пшениці

Інгредієнти: Пшениця – 1 склянка

Мак – 100 грамів

Чищені волоські горіхи – 100 г

Мед – 2 -3 столові ложки

Цукор – до смаку

Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, щоб вона була м’якою. Варять її довго, до 3 годин на повільному вогні. Мак перетирають у ступці до стану, коли він пустить молочний сік. Горіхи можна залити окропом і додати разом з маком за півгодини до кінця приготування. Після того як вимкните вогонь, додайте мед та цукор.

Кутя із трьох злаків

Інгредієнти:

Рис, пшениця, грубий овес – 1 склянка (200 г) у рівних пропорціях

Чорнослив – 1 ст. ложка

Курага – 1 ст. ложка

Ізюм – 1 ст. ложка

Мак – пів склянки

Мед – 1 ст. ложка

Горіхи – 2 шт

Цукати – 2 ст. ложки

Злаки замочити на ніч. Відварити на повільному вогні до готовності. Сухофрукти, цукати, мак та горіхи залити окропом і додати за півгодини до готовності. Мед додати після відключення вогню під каструлею. Каструлю залишити в теплі і дати злакам насититися смаком та запахами солодощів.

Подавати кутю до столу слід у глиняному посуді. На стіл ставлять горщик з кутею і кладуть кількість ложок кожного члена сім’ї. Їсти кашу слід з одного посуду. Тоді вона принесе багатство та єднання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні