Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому треба контролювати сплату страхових внесків?

Чому треба контролювати сплату страхових внесків?

Этот материал также доступен на русском языке
Нагадаємо, що стаж, набутий після 1 січня 2004 року, підтверджується виключно даними про сплату страхових внесків. Якщо ви працювали неофіційно, то цей стаж підтвердити неможливо.

«Мені 57 років. Маю статус потерпілого внаслідок аварії на ЧАЕС (категорія 4). Наше село належить до 4-ї зони радіологічного забруднення. Після армії працював у різних лісництвах. Свого часу нас часто змушували писати відпустки за власний рахунок, хоча ми майже постійно працювали і отримували оплату дровами і хмизом. Але це ніде не враховано. Кому з лісників залишалося 8-10 років до пенсії, їм писали стаж. Мені ж не записано 7-8 років стажу.

Коли я звернувся до Пенсійного фонду, мені нарахували всього 8 років стажу. Сказали, що права на пенсію немає, і я зможу оформити тільки соціальну. Зараз роботу в селі я знайти не можу. Підкажіть, куди звертатися, щоб отримати хоч якусь допомогу. Чи маю я право звернутися до центру зайнятості?

Олександр Онуфрийчук, село Рахни Лісові, Вінницька обл.»

Про право на чорнобильську пенсію

Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачає певні пенсійні пільги, наприклад, зниження пенсійного віку. Зокрема, особи, які постійно проживали (постійно проживають) або постійно працювали (постійно працюють) у зоні посиленого радіологічного контролю, мають право на зниження пенсійного віку на 2-5 років (залежно від часу проживання). Але є три важливі умови:

  1. такі люди станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років;
  2. факт постійного перебування у цій зоні саме з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період;
  3. загальний стаж людини не має бути меншим, ніж 15 років.

Тут ми робимо висновок, що вам відмовили у призначенні дострокової пенсії саме через відсутність стажу.

Про вимоги до стажу для пенсії за віком

Але через брак стажу можна залишитися не лише без пільгової, але і без звичайної пенсії. Сьогодні пенсійний вік встановлено в Україні на рівні 60 років. Але щоб піти на пенсію, треба не просто досягти цього віку, але і мати певний стаж. Щоб вийти на пенсію в цьому році, треба мати 29 років стажу, в наступному – 30 років і так далі.

Якщо стажу менше 15 років, то можна претендувати тільки на призначення державної соціальної допомоги (соціальної пенсії) після досягнення 65 років.

Як підтвердити стаж роботи?

Нагадаємо, що стаж, набутий після 1 січня 2004 року, підтверджується виключно даними про сплату страхових внесків. Якщо ви працювали неофіційно, то цей стаж підтвердити неможливо.

Стаж до 2004 року підтверджується трудовою книжкою або довідками з роботи або з архівів. Як ми розуміємо, у вашому випадку жодних документів немає і бути не може, бо роботодавець, імовірно, був недобросовісний, а ви у ті часи не особливо про це піклувалися і не думали про майбутню пенсію.

Ми вже писали, що в окремих випадках стаж можна підтверджувати показаннями свідків (не менше двох), якщо у них є документи про свою роботу в ті часи. Можна спробувати такий варіант. Хоча ви самі зізналися, що вашим колегам стаж фактично «домальовували». Принаймні так нам здалося з вашого листа.

А право зареєструватися в центрі зайнятості у вас, звісно, є. До речі, час отримання допомоги з безробіття зараховується до страхового стажу.

***

Нагадаємо також, що у скрутних ситуаціях управління соціального захисту можуть призначити допомогу малозабезпеченій сім’ї. Звісно, і тут є низка умов. Чи зможуть таку допомогу призначити вам – треба уточнювати у соціальній службі або центрі адміністративних послуг.

Сергей Коробкин

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні