Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому німіють пальці рук? Шукаємо причину

Чому німіють пальці рук? Шукаємо причину

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас ночами стали часто німіти і поколювати пальці рук, це може бути початковим проявом синдрому зап'ясткового каналу, який без лікування здатний викликати атрофію м'язів усієї кисті.

Кому загрожує цей синдром і як з ним можна боротися, розповіла лікарка-невролог вищої категорії Оксана Щитник.

Що означає тунельний синдром?

Синдром зап’ясткового каналу (тунельний синдром) – це неврологічне захворювання, яке виникає при затисканні серединного нерва, що пролягає в анатомічному каналі (тунелі) зап’ястя. Цей нерв проходить від передпліччя до долоні і завдяки йому ми відчуваємо чотири пальці кисті (крім мізинця). При набряку тканин зап’ясткового каналу та здавлюванні цього нерва між кістками і сухожиллями м’язів зап’ястя порушується кровообіг, виникає сильний біль і відчуття оніміння в області великого, вказівного та середнього пальців. У важких випадках у хворого німіє рука і знижується сила захоплення.

Найчастіше від цього захворювання страждають пацієнти середнього та старшого віку, жінки – у два рази частіше за чоловіків. У деяких людей зап’ястковий канал анатомічно вузький, що робить їх більш схильними до розвитку даного синдрому. Зазвичай уражається одна рука, але патологія може бути двобічною.

Хто у групі ризику?

Факторами ризику виникнення тунельного синдрому вважаються спадковість, різні травми зап’ястя, пухлина або кіста в цій області, набряки, спричинені ендокринними патологіями або гормональними збоями, а також наявність артриту та інших захворювань суглобів, цукрового діабету, ниркової недостатності.

В особливій групі ризику – люди, чия професія або хобі пов’язані з частими згинаннями і розгинаннями зап’ястя або ж різкими рухами кистю руки з докладанням зусиль. Це в’язальниці, збирачі на конвеєрі, доярки, художники, музиканти тощо.

Спровокувати проблему може і нестача вітамінів групи В у раціоні, наявність суттєвої зайвої ваги, надмірні спортивні навантаження, але часто причина розвитку тунельного синдрому так і залишається нез’ясованою.

 Що має насторожити?

Насамперед захворювання проявляється онімінням пальців рук, печінням і поколюванням в області кисті та зап’ястя, больовими відчуттями різної інтенсивності. Спочатку симптоми турбують тільки у нічний час, при навантаженні або тривалому незручному положенні рук, і повністю минають при струшуванні та розтиранні кистей або зміні пози.

Але в міру прогресування синдрому симптоми стають постійними і не минають навіть у стані спокою. Крім порушень чутливості, виникають м’язові спазми та судоми, слабкість та погіршення рухливості руки, хворий не може міцно стиснути кисть у кулак і нормально утримувати предмети.

Крім зап’ястя і долонь, болі також можуть віддавати в ліктьовий суглоб або плече.

Які процедури призначають?

Діагностика синдрому зап’ясткового каналу включає неврологічний огляд з перевіркою чутливості, тестуванням сили м’язів кисті, а також виконання спеціальних провокаційних тестів. Іноді можуть призначатися додаткові методи діагностики – це електронейроміографія та ультразвукова діагностика зап’ястного каналу, рентген, аналізи крові.

Спосіб лікування залежить від причини, що викликала розвиток синдрому, і ступеня тяжкості симптомів. Основна мета терапії – послабити тиск на серединний нерв. Для цього можуть бути призначені фізіотерапевтичні процедури, масаж, використання шин (ортезів) для зап’ястя, особливо в нічний час, прийом препаратів, що знімають запалення, біль та набряк, ін’єкції стероїдів в область зап’ястного каналу.

Також показане щоденне виконання спеціальних вправ на розтягування та зміцнення зап’ястя, покращення кровообігу в руках і долонях. У серйозніших випадках застосовується хірургічне лікування (під час операції серединний нерв звільняється від стискання).

Крім того, пацієнтам рекомендується переглянути свій спосіб життя і звички з метою максимального зняття навантаження із зап’ястей.

Ірина Лебединець

 Допоможе гімнастика

Вправи для профілактики тунельного синдрому:

із зусиллям стисніть кулаки і максимально розкрийте долоні (повторіть п’ять разів);

стисніть кулаки, покрутіть ними по п’ять разів у кожен бік;

покрутіть кожним пальцем руки по кілька секунд;

з’єднайте долоні й максимально далеко відведіть назад пальці, потримайте п’ять секунд, потім схрестіть пальці й стисніть на п’ять секунд (повторіть п’ять разів);

складіть долоні перед грудьми, із зусиллям натискаючи на кінчики пальців, нахиляйте кисті рук праворуч і ліворуч; повторіть по десять разів у кожен бік;

складіть долоні перед грудьми пальцями вгору, повільно опустіть кисті нижче рівня талії й поверніться у вихідне положення, повторіть 10 разів;

розслабте кисті і струсіть.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні