Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія з інвалідності: як пройти медико-соціальну експертизу у воєнний час

Пенсія з інвалідності: як пройти медико-соціальну експертизу у воєнний час

Этот материал также доступен на русском языке
Для отримання пенсії з інвалідності потрібно обов'язково проходити медико-соціальну експертизу, але як це зробити у воєнний час.

В уряді повідомили, що в період дії воєнного стану на території України спрощено процедуру проведення медико-соціальної експертизи. Наразі медико-соціальна експертна комісія (далі – МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Міністерство охорони здоров’я нагадує:

коли особа звертається за встановленням інвалідності та не може прибути на огляд, – МСЕК може приймати таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Якщо ви або ваша дитина має інвалідність і не можете пройти обстеження та оформити направлення на МСЕК, термін повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення/скасування.

Усі виплати та пільги зберігаються за вами до закінчення терміну проходження повторного огляду.

Але зауважте, йдеться лише про медико-соціально експертні комісії, які працюють на підконтрольній уряду України території.

Вони працюють у штатному режимі та разом із органами соціального захисту допомагають усім внутрішньо переміщеним особам у питаннях проходження медико-соціальної експертизи.

Однак на тих територіях України, де тривають активні бойові дії, діяльність МСЕК припинено.

Самі комісії переїжджають на інші, безпечніші території.

Ознайомитись з адресою та контактними номерами телефонів усіх МСЕК в Україні, а також з новими адресами комісій із Донецької та Луганської областей можна звернувшись за телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто має право на призначення пенсії за вислугу років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні