Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиВ Україні почали призначати житлові субсидії за новими правилами: що змінилося

В Україні почали призначати житлові субсидії за новими правилами: що змінилося

Этот материал также доступен на русском языке
Із грудня в Україні почали по-новому призначати субсидії. Українцям слід знати, що змінилися підходи до визначення складу домогосподарства. Крім того, по допомогу на оплату комунальних послуг тепер потрібно звертатися до Пенсійного фонду України.

У Пенсійному фонді пояснили, як наразі визначають склад домогосподарства. Якщо субсидію на оплату комуналки просять власники житла, то беруть до уваги всіх зареєстрованих у цьому домогосподарстві людей. Якщо ж субсидії потребують орендарі або ВПО, то рахують осіб, які фактично проживають у квартирі чи будинку. При призначенні субсидії враховується сукупний прибуток всіх членів домогосподарства. Крім того, субсидію призначають лише на обсяги споживання, що відповідають соціальним нормативам. Все, що спожито понад нормативи, оплачується повністю.

Кількість людей, які мешкають у домогосподарстві у багатьох випадках – величина непостійна. Тому вона визначається до початку місяця, з якого має розпочатись виплата субсидії. Якщо кількість людей, які фактично проживають у домогосподарстві, менша за зареєстровану кількість, то субсидію розраховують на тих, хто проживає фактично.

Як розраховується сукупний дохід членів домогосподарства

При призначенні субсидії враховують, крім доходів людей, які фактично проживають у домогосподарстві, також доходи членів сім’ї, які зареєстровані або фактично проживають в іншому місці. Однак тут є винятки. Виняток становлять такі доходи:

  • доходи одного з подружжя, якщо їм обом більше 60 років, і вони проживають у сільській місцевості або в селищах міського типу;
  • доходи батьків у разі призначення субсидії студентам, зареєстрованим у гуртожитку за місцем навчання;
  • доходи одного з батьків дитини у разі призначення субсидії іншому батькові з дитиною в тому випадку, коли батьки розлучені або не були одружені;
  • доходи осіб, які вважаються безвісти відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, які зникли безвісти.

При цьому осіб, доходи яких не враховуються, не розраховують соціальні норми житла. Тобто субсидія призначається на менші обсяги споживання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як подати заявку на субсидію.

Джерело: biz.today

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні